Hlavní obsah

Asus WL-500gP: bezdrátový všeuměl

Novinky, AGEN computer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý někdy pomyslel na to, že si doma postaví vlastní počítačovou síť. Málokdo by opomněl v této úvaze všemožné bezdrátové technologie, jež by přenesly jeho novou počítačovou síť do nových dimenzí. V dnešní recenzi se podíváme na bezdrátového šikulu, na Asus WL-500gP.

Článek

I když u takovýchto zařízení klademe důraz především na celkovou funkčnost a spolehlivost, asi žádný uživatel nedá dopustit na samotný vzhled routeru. Toho si nejspíše byla vědoma i společnost Asus, a tak se celkový design velice povedl. Zařízení je vyrobeno z plastu, přičemž horní a spodní díl se nese v duchu sněhobílé barvy. Všechny hrany jsou zaobleny tak důsledně, že zařízení ani trochu nepůsobí "krabicovým" dojmem.

Na vrchní straně nalezneme jen uprostřed logo společnosti Asus a otvory, jež slouží k odvětrávání tepla z vnitřku routeru. Spodní strana je posléze ještě opatřena čtyřmi gumovými protiskluzovými nožičkami. Přední dostala do vínku sedm indikačních diod červené barvy, jež informují o aktuálním stavu sítě.

Vzadu nalezneme anténní výstup, čtyři konektory RJ-45 s označením LAN 1/2/3/4, port RJ-45 s popiskem WAN, tlačítko Restore pro resetování Routeru, dva USB porty, tlačítko EZSetup, které dovoluje rychlou konfiguraci bezdrátových sítí, otvor DC in jako vstup pro napájecí adaptér.

Technické parametry

Asus WL-500gP je v podstatě přístupový bod / most a router pro bezdrátové sítě standardu IEEE 802.11g/b. O tom, že se jedná opravdu o multifunkční zařízení, nás přesvědčil zabudovaný tiskový server a podpora připojení USB periférií, jako například USB externího pevného disku, USB webkamery, a tak dále.

Podporován je standard 802.11g, jehož přenosová rychlost je až 54 megabitů za sekundu. Díky technologii Afterburner dosahuje navíc až o 35 % lepší propustnost bezdrátového spojení. Zajímavá je i technologie firmy BroadCom - BroadRange, která díky pokročilým DSP technologiím zajišťuje až o 300 % lepší pokrytí signálem. Zařízení funguje mimo jiné jako čtyřportový 10/100 Ethernet switch. Pro připojení modemu k routeru můžete využít WAN konektor RJ-45, nebo port USB (k dispozici máte dva USB 2.0 porty).

Vestavěná nezávislá invertní F-PCB anténa a externí odpojitelná dipólová anténa (R-SMA konektor), kterou lze nahradit výkonnou externí anténou, zajišťují dobrou kvalitu signálu. Asus WL-500gP dokáže pracovat jako přístupový bod a most zároveň, a tak se hodí i na budování rozsáhlejších WiFi sítí například ve školách, hotelech, větších firmách a podobně.

Pro bezpečnější přenos dat podporuje zařízení šifrování WPA a WEP (64 nebo 128-bitové šifrování). Lze také nastavovat možnost přístupu podle MAC adres, zabudován je i DHCP server, dvojnásobný firewall (NAT, SPI) a další. Externí pevné disky, jež můžete připojit pomocí portů USB, je možné sdílet v síti i na internetu pomocí vestavěného souborového serveru.

Již standardem se pro značku Asus stala podpora WMM, která priorizuje pakety dat (video, hudba/zvuk). Typickou aplikací, která WMM využije, je VoIP, jehož funkce zajišťuje vyhrazené přenosové pásmo díky upřednostnění paketů. Dále má toto zařízení funkci Download Machine, díky které může stahovat soubory z internetu bez zapnutého PC (http/ftp/bittorent a další) a dokáže i streamovat audio i video. Podporována je i funkce obnovy firmware, nebo jeho upgradu.

Startujeme, zapojujeme, konfigurujeme

Poté, co jsme si celý produkt představili, nezbývá, než jej celý uvést do provozu. Na úvod předešlu, že směrovač je opatřen funkcí automatického křížení síťových kabelů, proto už nikdy nemusíte přemýšlet, jestli koupit přímý nebo křížený síťový kabel.

K dispozici jsem pro demonstraci malé počítačové sítě měl dva notebooky opatřené bezdrátovými síťovými kartami a několik dalších dodatečných komponent. Pokud si konfiguraci sítí chcete zjednodušit, stačí doinstalovat do vašeho počítače dodávaný software pro správu bezdrátového směrovače Asus. Instalace je otázkou doslova několika málo minut. Nyní router propojte zdířku LAN 1 s počítačem, nezapomeňte také zapojit samotný router do elektrické sítě. Pokud hodláte přes router také sdílet internetové připojení, propojte síťový kabel modemu se zdířkou WAN. Potěší i přítomnost USB portů, a tak jestli máte například ADSL modem do portu USB, nic nebrání v tom, propojit router s modemem pomocí tohoto rozhraní.

Teď už se můžeme pustit do samotné konfigurace routeru. Máte na výběr ze dvou možností. Když jste nainstalovali obslužný software, jak jsem v úvodu uvedl, jednoduše klikněte na Start -> ASUS Utility -> WL-500gP Wireless Router -> EZSetup Wizard. V českém prostředí se nechte programem už jen navigovat. Pokud budete dělat vše podle pokynů, mělo by se vám podařit úspěšně nakonfigurovat celou síť. Případně postupujte druhou možností. Do webového prohlížeče (například Internet Explorer) zadejte adresu: http://192.168.1.1/ , následně budete vyzváni k zadání uživatelského jména a hesla, v obou případech je defaultně přednastaveno magické slůvko admin.

Připojte cokoliv pomocí USB

Trochu nadsazeně lze říci, že k zařízení Asus WL-500gP připojíte prakticky cokoliv. Díky USB rozhraní připojíte k multifunkčnímu zařízení například ADSL modem, externí pevný disk, webkameru, nebo tiskárnu. Osobně jsem zkoušel hned dvě zařízení, externí 2,5" PATA pevný disk o kapacitě 80 GB. USB port routeru ASUS bohužel nedokázal dostatečně napájet pevný disk, jako je tomu běžně u osobních počítačů, po připojení externího napájení však pevný disk začal pracovat korektně.

Závěr

Za cenu 2 797,- Kč včetně DPH (uvedená cena platí k 9. 5. 2007) můžete získat doslova multifunkční zařízení Asus WL-500gP pro všední použití. Nejenže toto zařízení značně zjednoduší sdílení internetového připojení, a to prakticky kdekoliv, navíc oslní velkým množstvím doprovodných funkcí.

Klady a zápory

+ poměrně kvalitní zpracování

+ poměrně kvalitní zpracování+ mnohostrannost využití

+ poměrně kvalitní zpracování+ mnohostrannost využití+ skvělé využití pro domácí sítě a malé podnikové sítě

+ poměrně kvalitní zpracování+ mnohostrannost využití+ skvělé využití pro domácí sítě a malé podnikové sítě+ podpora rozhraní USB

+ poměrně kvalitní zpracování+ mnohostrannost využití+ skvělé využití pro domácí sítě a malé podnikové sítě+ podpora rozhraní USB+ dobrý poměr cena / výkon

+ poměrně kvalitní zpracování+ mnohostrannost využití+ skvělé využití pro domácí sítě a malé podnikové sítě+ podpora rozhraní USB+ dobrý poměr cena / výkon- některá nastavení pouze v anglickém jazyce

- občas nedotažená čeština v doprovodných aplikacích

Chod zařízení byl za týden testování prakticky bezproblémový. A i pokud příliš nerozumíte sítím a jejich specifikacím, všechny konfigurace jsou více než jednoduché a intuitivní. Pokud znáte alespoň trochu anglický jazyk, nebudete mít s ovládáním multifunkčního zařízení Asus WL-500gP žádný problém. Pokud však angličtinu neovládáte, dostatečně poslouží dodávaný návod v českém jazyce, který je navíc doplněn přesnými screenshoty s průběhy nastavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám