Hlavní obsah

Američané vyrobili nejvýkonnější notebook na planetě s procesorem Core i7

Novinky, Miloslav Fišer

Údajně nejvýkonnější notebook na světě vyrobila kalifornská společnost Sager. Podle očekávání by měl laptop nastolit úplně novou éru přenosných počítačů. Extrémně výkonné laptopy s dostatečně velkým displejem by tak zanedlouho mohly zcela vymýtit klasické stolní počítače. Upozornil na to zahraniční IT server Tech Connect.

Foto: Novinky

Notebook Sager NP9280

Článek

Nový notebook Sager NP9280 je postaven na extrémně výkonném procesoru Intel Core i7. Vybrat si můžete hned z několika jeho variant. Model 920 s frekvencí 2,66 GHz, verze 950 s 3,06 GHz, nebo varianty 975 s taktem 3,33 GHz.

Displej notebooku má úhlopříčku 17 palců a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Přehrávat na něm tak díky samostatné grafické kartě GeForce GTX 280M s 1GB pamětí můžete i filmy ve vysokém rozlišení. Ani v nejmenším pak nedělají laptopu žádný problém také jakékoliv hry.

Foto: Novinky

Notebook Sager NP9280

Vysoký výkon se bohužel nepříznivě promítl do hmotnosti celého zařízení. U váhy 5,23 kg snad už nemůžeme skoro ani mluvit o přenosném počítači. Svou nezpochybnitelnou vinu na vysoké váze má i trojice pevných disků, která je v novince umístěna.

Kapacita všech tří SSD disků závisí jen na přání zákazníka, pochopitelně se od ní ale odvíjí i cena celého stroje. Laptop je možné osadit až 12 GB operační paměti typu DDR3. Vybírat je možné i mezi DVD vypalovačkou nebo modernější Blu-ray mechanikou.

Extrémní výkon přinesl vysokou hmotnost

V případě tohoto brutálního výkonu se zdá prakticky nezbytná 12 článková baterie, která však udrží laptop bez energie při plném zatížení jen lehce přes hodinu. Se stejně velkou baterií vydrží notebook od Hewlett-Packardu přitom pracovat klidně i 24 hodin. [celá zpráva]

Ve standardní výbavě laptopu Sager NP9280 nechybí ani HDMI konektor, eSATA rozhraní pro připojení k externímu pevnému disku, integrovaná webkamera s rozlišením 3 MPx, či bezdrátová rozhraní Bluetooth a WiFi.

Laptop se již nyní prodává na americkém trhu s operačními systémy Windows Vista Home Premium, Business a Ultimate. Cena základní verze začíná na 2349 USD, tedy v přepočtu přibližně 45 tisíc korun. Pokud se novinka objeví i na českém trhu, můžeme nejspíše očekávat výrazně vyšší cenu.

Technické parametry:
ModelSager NP9280
Displej17 palců, 1920 x 1080 obrazových bodů
ProcesorCore i7 (frekvence záleží na přání uživatele)
Operační paměť12 GB DDR3
Grafická kartaGeForce GTX 280M s 1 GB pamětí
Pevný disk3x SSD (kapacita záleží na přání uživatele)
Optická mechanikaDVD vypalovačka, nebo Blu-ray mechanika
Operační systémWindows Vista Home Premium, Business nebo Ultimate
Cenaod 2349 USD (45 000 USD)

O procesorech Core i7

Společnost Intel před časem uvedla na český trh nové procesory Core i7. Ty nabídnou nejvyšší možný výkon, jaký byl prozatím u procesorů ve stolních počítačových sestavách zaznamenán. Celá řada Intel Core i7 je určena pro velmi výkonné stolní počítače.

Nejvyšší třída procesorů této řady je označena černým logem „Extreme Edition“. Řada Core i7 patří do rodiny procesorů Nehalem a je určena pro základní desky vybavené soketem LGA1366.

Jádro procesoru nese kódové označení Bloomfield a je vyráběno pokročilým 45nm výrobním procesem. Procesor disponuje čtveřicí fyzických jader a dvojnásobným počtem jader logických v důsledku technologie HTT - Hyper-Threading Technology. Více informací naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám