Hlavní obsah

AMD půjde po krku Nvidii, chystá extrémně výkonné grafiky

Novinky, rim

Práce na grafikách pro hráče potvrdila šéfka společnosti AMD Lisa Su. Zároveň prozradila, že její podnik chystá konkurenci pro tři karty od firmy Nvidia, které aktuálně kralují hernímu trhu. Novinek bychom se měli dočkat v průběhu příštího roku.

Foto: archív výrobce

Grafická karta od AMD (ilustrační foto)

Článek

AMD vstoupilo do segmentu nejvýkonnějších stolních sestav s procesory Ryzen a Threadripper, do té doby jsme v nabídce společnosti našli pouze středně výkonné modely. Už pár měsíců poté se ukázalo, že to byl krok správným směrem.

Foto: archív výrobce

Nový čip s kódovým označením Epyc demonstrovala šéfka AMD Lisa Su.

Díky těmto čipům totiž podnik urval větší část trhu na úkor dominantní společnosti Intel. A to samé má nyní v plánu udělat také v segmentu grafických karet, kde v podstatě důstojný zástupce hi-endu zcela chybí.

Nároční hráči tak nemají jinou volbu než sáhnout po některém z modelů od konkurenční společnosti Nvidia. Změnit by se to nicméně mělo v průběhu příštího roku. Lisa Su přislíbila, že „přijde odpověď na konkurenční top modely“.

Trojlístek herních grafik od AMD 

Na mysli měla Lisa Su trojlístek herních grafik od Nvidie, se kterými se společnost snaží zaujmout před letošními Vánocemi. Konkrétně jde o modely GeForce RTX 2070, GeForce RTX 2080 a GeForce RTX 2080 Ti.

Hlavní předností nových grafik je přítomnost tzv. RT jader (ray tracing cores). Právě díky nim přinesou karty zásadní změny v oblasti zobrazení počítačové grafiky, bude mnohem realističtější. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Reálnější grafiku nicméně nabídnou pouze hry, které budou na nový standard připraveny. Implementace technologie RTX by nicméně neměla být nijak složitá. Již nyní tak byla potvrzena podpora pro tituly Assetto Corsa Competizione, Atomic Heart, Battlefield V, Control, Enlisted, Justice, JX3, MechWarrior 5: Mercenaries, Metro Exodus, ProjectDH či Shadow of the Tomb Raider.

Více informací o kartách od společnosti Nvidia a přehled konkrétních modelů naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Představeny byly tři grafické karty pro hráče.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám