Hlavní obsah

Acer EX 5204 NWLMi: elegán s dobrou cenou

Novinky, AGEN computer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní recenzi si představíme výrobek společnosti ACER, přesněji se bude jednat o notebook s modelovým označením Acer Extensa 5204NWLMi. Uživatele by tento stroj mohl zaujmout především velmi zajímavými parametry v této cenové hladině, která mírně převyšuje hodnotu 11 000 Kč včetně DPH. Jaký tento notebook je a co od něj očekávat, se dočtete v této recenzi.

Článek

Rozměry notebooku Extensa 5204NWLMi s úhlopříčkou 15,4 jsou 358 mm šířka x 265 hloubka x 36 mm výška. Váha notebooku činí 2,77 kg. Vzhledem k ceně zařízení asi nikoho nepřekvapí, že je šasi přístroje z plastů.

Jejich pevnost je spíše průměrná, avšak pokud jste ke svým zařízením alespoň trochu opatrní, nevidíme v běžném použití problém. Obzvláště pokud přičtu fakt, že jednotlivé spoje poměrně přesně doléhají, tím se minimalizuje možnost usazování prachu. Nejslabším místem konstrukce je již tradičně vnější strana displeje, a to hlavně uprostřed.

Konektorů je na zařízení dostatek

Laptop se chlubí poměrně slušnou porcí konektorů, za niž by se nemusel stydět ani o několik tisíc dražší stroj. Zadní strana notebooku nabídne svému uživateli hned několik konektorů, přesněji se jedná o modemové rozhraní RJ-11, dva USB porty zdířku pro napájecí adaptér, S-video výstup a klasický VGA výstup (D-Sub).

O poznání zajímavější je výbava levé bočnice notebooku, na této straně nalezneme zbylé dva USB porty, síťový konektor RJ-45, čtečku paměťových karet 5in1 (xD/MMC/SD/Memory Stick/Memory Stick Pro) a standardní rozšiřující slot PCMCIA (CardBus slot typu II).

O tom, že společnost ACER se snaží využít opravdu veškerou plochu notebooku, vás přesvědčí předek zařízení. Po obou jeho stranách si můžete všimnout dírkovaných otvorů pro ozvučnice interních reproduktorů, zatímco uprostřed této plochy jsou umístěna dvě posuvná tlačítka pro zapnutí/vypnutí interních bezdrátových adaptérů (Bluetooth a WiFi), a také zde naleznete tři audio konektory standardu jack 3,5 mm, přesněji se jedná o sluchátkový výstup a vstupy line-in a pro mikrofon.

Klávesnice a touchpad

Rozložení klávesnice se drží standardu QWERTY. V pravém rohu naleznete klávesu CTRL, Fn je tedy umístěno až na druhém místě. S pomocí klávesy Fn navíc můžete simulovat numerický blok kláves a také některé multimediální klávesy, neboť s pomocí tohoto tlačítka přepínáte funkce některých kláves. Klávesa Windows je umístěna po levé straně mezerníku, zatímco po pravé si můžete všimnout tlačítka pro vyvolání místní nabídky systému. Levý Shift je zkrácen kvůli integraci obráceného lomítka mezi něj a klávesu Y.

Touchpad v černé barvě s rozměry 79 mm x 46 mm je mírně zapuštěn do těla notebooku. Při použití tak nehrozí, že přejedete prstem mimo tuto plochu, aniž byste o tom věděli. Dostatečně velká pracovní plocha vám navíc dovolí využít část touchpadu pro jako náhradu scrollovacího kolečka, pokud tedy použijete originální ovladače společnosti Synaptic.

Pod touchpadem dále naleznete 3 ovládací tlačítka. Dvě krajní černá zastupují klasická tlačítka myši, zatímco prostřední je spíše čtyřsměrný kurzor, jež by vám měl opět usnadnit pohyb v dokumentech pomocí možnosti scrollování.

Displej a grafická karta

Displejem o úhlopříčce 15,4" pracuje s technologií Crystal Brite. Názory na lesklé a matné displeje se dosti různí, v podstatě však záleží pouze na vás, která technologie vám vyhovuje více. Co se odlesků světla týče, vede si displej zcela standardně, při přímém slunci jsou v tmavých barvách odlesky výrazné, zatímco ve standardním světelném prostředí tento defekt prakticky nezaznamenáte. Podsvětlení je po celé ploše displeje pravidelné, testovaný notebook navíc neměl nikde vadné pixely a ani subpixely.

Trochu hůře si vedou u displeje pozorovací úhly, avšak u zařízení této cenové kategorie je použitý displej i s jeho vlastnostmi spíše průměrný. V zásadě je však notebook dobře použitelný, i pokud chcete sledovat film například ve dvou osobách, stačí jej správně nastavit. Displej dosahuje maximálního rozlišení 1280 x 800 bodů a poměru stran 16:10.

Nejednoho potencionálního zájemce bude také zajímat, jaká byla u stroje této třídy použita grafická karta. Přesněji notebook disponuje integrovaným grafickým čipem se sdílenou pamětí, konkrétně se jedná o model IntelŽ Graphics Media Accelerator (GMA) 950. Ten si může z operační paměti nasdílet až 64 MB. I když je tato grafická karta defaultně určena ke kancelářské práci a běžnému požití, dovolí vám zahrát si i některé méně náročné hry, i když na slabších detailech a rozlišeních. Osobně jsem na této konfiguraci notebooku úspěšně zprovoznili Age of Empires III a Need for Speed: Most Wanted Black Edition. Tyto hry byly poměrně plynulé, sekání bylo patrné až v náročnějších scénách.

Ostatní hardwarová výbava

I když jsme si již představili některé hardwarové komponenty notebooku, ani zdaleka jsme nevyjmenovali kompletní hardwarovou výbavu. Srdcem celého notebooku je procesor Intel Celeron M s frekvencí jádra 1866 MHz (YONAH), přičemž L2 cache procesoru činí 1 MB. Jak vám již možná naznačil typ použitého grafického čipu, procesor je osazen v základní desce s čipovou sadou Intel 940GML Express chipset.

Přesněji je použit severní můstek základní desky Intel mobile Calistoga-G i940GML a jižní můstek Intel 82801GMB ICH7-M. Standardně je také v základní desce osazen jeden paměťový modul DDRII s kapacitou 512 MB (533 MHz FSB). Také díky druhému volnému paměťovému slotu můžete navíc operační paměť rozšířit až na 2048 MB.

K dispozici je pevný disk standardu SATA a kapacitou 80 GB (Seagate Momentus 5400.3). Podle označení můžete poznat, že tato komponenta dosahuje rychlosti 5400 ot./ min. 

Zařízení pracuje s kvalitní optickou mechanikou Pioneer DVD-RW DVR-K17RS, která si poradí se všemi dnes běžně používanými formáty médií, jmenujme alespoň DVD+/-R/RW, DVD+/-R/RW DL, DVD-RAM, CD-R/RW. Maximální rychlost zápisu dosahuje hodnot 8x pro DVD+/-R a 24x pro CD-R/RW. Je až překvapivé, že společnost ACER dokázala do zařízení s tak nízkou cenou, včlenit tak kvalitní pevný disk a dobrou optickou mechaniku.

Baterie a výdrž

Za slabinu tohoto notebooku můžeme považovat snad jen celkovou výdrž na akumulátor. To je způsobeno tím, že je notebook dodáván pouze s čtyř-článkovou baterií. Na druhou stranu zvážíme-li celkovou pořizovací cenu, nevidím problém v dokoupení výkonnějšího bateriového akumulátoru. S vypnutými bezdrátovými periferiemi (Bluetooth a WiFi) a sníženým jasem displeje, vydržel notebook pracovat na interní baterii pouze 1 hodinu a 44 minut. Vezmeme-li v potaz, že notebook disponuje pouze integrovaný grafickým jádrem, je tento výsledek opravdu spíše podprůměrný.

Testovaný model je dodáván s operačním systémem Linux, přesněji s edicí Linpus. Notebook je však schopen pracovat pod novým operačním systémem Windows Vista.

Ovšem je nutné jej samozřejmě dokoupit (asi 3000 Kč za edici Windows OEM Vista Home Premium) a přidat do systému alespoň 512 MB operační paměti.

Klady a zápory
+ poměr cena / výkon
+ kvalitní komponenty
+ velký touchpad
+ plná konektorová a síťová vybavenost
- nízká výdrž na baterie
- pozorovací úhly monitoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám