Hlavní obsah

Hardware 38/2003: Kapesní počítač pro chudé

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní recenzi navážeme na nedávnou recenzi "luxusního" PDA HP iPAQ, ovšem tak trochu z "druhé strany". Podíváme se totiž na levný černobílý mini-počítač Casio PocketViewer PV-S460!

Foto: Dana Ehlová
Článek

Základní parametry

Na první pohled vypadá Casio mnohem jednodušeji než dříve recenzovaný iPAQ. Je velmi tenký, menší a lehčí (140g včetně baterií). Tužka se zasouvá na pravý bok a ochranné pouzdro tvoří pouze plastový průhledný kryt, který se ovšem dá pohodlně přichytit dozadu nebo slouží jako "stojánek" pro mini-počítač. Casio PV rovněž nemá žádný akumulátor - vystačí si se dvěma bateriemi typu AAA, a to nejdůležitější - jejich výdrž je až 180 hodin plného provozu (pohotovostní stav "nežere" vůbec nic), což je oproti 5 a půl hodinám plného nabití iPAQu opravdu rozdíl. Zde je tedy zajištěna plná mobilita bez nutnosti starat se o zásuvky na nabíjení - pokud se náhodou PV "vybije", stačí koupit nové baterie.

S dlouhou výdrží jde v ruku v ruce mnohem jednodušší systém - v Casiu samo sebou není nainstalován operační systém Microsoft PocketPC, ale jednoduchý Casio PIM (Personal Information Manager). Displej je monochromatický, podsvícený LCD s rozlišením 160x160 (schopný emulovat až 7 různých odstínů šedi) - v podstatě vypadá jako typický "mobil", neboť při podsvícení má zelenou barvu. Bohužel, z technologických důvodů (zřejmě kvůli přehřátí) se světlo automaticky vypíná po 30 sekundách a vy ho vždy musíte (na dalších 30 sekund) zapnout stiskem jednoho tlačítka (na různých stránkách jsou sice programy, které toto omezení ruší, ale velmi se to nedoporučuje vzhledem k riziku poškození přístroje).

Softwarová výbava

Základní software "PIM" obsahuje velmi slušný organizér i pro pokročilejší uživatele. Je zde zápisník poznámek (slouží také jako poznámkový blok či "Word"), rychlé ručně psané poznámky (samozřejmě rozpoznání psaného písma zde není, ale můžete si nahrát program Merlin, který jej zvládá!), zjednodušený peněžní deník, konverze měn, kontakty, diář, a jako bonus také tabulkový kalkulátor (!) a z CD slovníček frází na cesty v pěti nejrůznějších jazycích včetně češtiny. Složka "tajné" je pak určena pro nahrávání dat, které si chcete ochránit heslem. Software je plně lokalizován, takže se nemusí obávat ani ti z vás, kteří anglicky nerozumí ani slovo. Na CD pak naleznete spoustu freewarových her...

Samozřejmě pro rozšíření možností vašeho PV doporučuji navštívit některé z internetových stránek, kde si můžete stáhnout další software, který je ovšem (narozdíl od platformy PocketPC) v drtivé většině zcela zdarma! Doporučuji tedy stránky Svět PV nebo PocketViewer.wz.cz - zde také najdete šikovný návod, jak převádět PalmKnihy do formátu, který můžete číst na PV. Mezi "alternativní" software lze tedy zařadit např. hry (šachy, "bouchání panáků", had, hledání min, automaty, pong atd.), prohlížeč textů (e-knih), textový editor, grafy, prohlížeč map, vědecká kalkulačka, fraktály, náklady na automobil, stopky, biorytmy, kompas a mohl bych ještě dlouho pokračovat. To vše je k dispozici zcela zdarma.

Ovládání a používání

Ovládání probíhá klasickou tužkou (neboli stylusem), který je lehký, má širší špičku (rozlišení PV je totiž nižší než u PocketPC, proto není třeba většího detailu) a dobře se pohybuje na displeji (mírně klouže). Ke snazšímu ovládání dopomůže sada "tlačítek" neboli plošek, které rychle spustí požadovaný program (hlavní nabídku, kalendář, kontakty, poznámky či ručně psané poznámky), přičemž nechybí ani "Off", "Esc", tlačítko pro aktivaci podsvícení a "Menu Bar", pomocí nějž nastavujete různé parametry vašeho PV (např. kalibraci displeje) - tato ploška občas přijde na škodu, jelikož její umístění je ihned pod displejem (nebo spíše v rámci displeje), takže pokud vám tužka sklouzne dolů na plošku, spustí se nechtěně program, a to je mnohdy velmi nepříjemné. Pod obrazem je umístněn jakýsi "joystick", který umožní rychlé "projíždění" vašich údajů.

Celkově se s PV pracuje velmi dobře, vše je maximálně jednoduché - počítač zapnete již dotykem displeje a okamžitě se nacházíte v hlavní nabídce, odkud pokračujete k vámi zvolenému programu. V něm je většinou k dispozici srozumitelné menu, které zvládne i počítačově méně gramotný člověk. Díky nižšímu rozlišení displeje je na Casiu větší písmo, takže displej je velmi dobře čitelný (zvláště při zapnutém podsvícení).

Propojení s počítačem probíhá pouze pomocí kabelu (kolébka není v základní výbavě) s připojením na port COM (takže kompatibilita se staršími PC je zaručena). K dispozici je jednoduchý program na synchronizaci, který tam i zpět natáhne potřebné informace z PIM (poznámky, a to i ručně psané, tabulky, kalendář atd.). Mně se tento prográmek líbil, jelikož střádal potřebné informace najednou a přehledně, ovšem pro ty ostatní z vás je zde možnost synchronizace s MS Outlook a MS Excel (tabulky)! Další programy se nahrávají pomocí programů přiložených na CD nebo zveřejněných na internetu... 

Co to tedy neumí?

Nastává tedy ta chvíle, kdy zjistíte, co všechno PV nezvládá. Tak předně díky velmi jednoduchému zvukovému čipu (procesoru) a omezené kapacitě paměti si na něm nikdy nepřehrajete vaší oblíbenou hudbu či video. Nikdy tento přístroj nepropojíte s mobilem, a tedy ani s internetem, e-mailem nebo něčím podobným. O bezdrátové komunikaci bluetooth, WiFi nebo IR nemůže být ani řeč. Vestavěná paměť 4 MB je pro vás limitující - nelze ji rozšířit paměťovou kartou (někdy to může být celkem problematické - pokud si do PV např. nahrajete zákony, kde jeden text má v průměru 300 KB, máte za chvíli plno). Absence barev znemožňuje rozumné prohlížení obrázků či fotografií. Krátká doba podsvícení je rovněž nepříjemná, např. právě při prohlížení textů.

Závěr

Casio PV-S460 má své výhody i nevýhody. Je lehký, tenký, má dlouhou výdrž, všechny základní programy v ceně, českou lokalizaci a spoustu freewaru z internetu zdarma. Nedostanete se s ním ale na internet, nepropojíte s mobilem, nerozšíříte paměť (4 MB) nebo z něj neuděláte výkonný multimediální přístroj... Pokud ale toto všechno nepotřebujete, pak je pro vás PV skvělou volbou (v opačném případě si kupte dražší verzi, která již komunikaci s mobilem či internetem "umí"). Docela dobře si jej lze představit jako kapesní doplněk k vašemu jednoduššímu mobilnímu telefonu.

Obrázky displeje pocházejí se serveru SvětPV.

Casio PV-S460 s českou lokalizací (3990 Kč s DPH) pochází z prodejny Inel Plzeň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám