Hlavní obsah

Hardware 36/2003: Vypálená DVD jsou tu znova!

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po recenzi vypalovačky DVD-RW Pioneer vám přinášíme pohled na jinou značku - je zde článek o DVD-/+RW Sony!

Foto: MDZ

Režisér Ivo Krobot.

Článek

Minulý článek

Článek o vypalovací mechanice Pioneer DVR-105 zanechal spoustu ohlasů. Někteří mi vyčítali, že jsem to s ní "neuměl" (na tom ale přece nebylo co "umět" :-), jiní zase psali, že jsem zřejmě narazil na poruchový kus. O přehřívání pak podle některých z vás údajně nešlo... Mailem jsem ovšem obdržel vyjádření Radomíra Holka z Autocont CZ Zlín: "Prodal jsem nejméně 10 vypalovaček DVD Pioneer DVR-105 a problémy, které popisujete, se projevují jen při přehřátí mechaniky. Mechaniku je nutno chladit ze spodní strany a umístit co nejdále od ostatních zdrojů tepla (např. HDD). Pak mechaniky chodí bez problémů a u všech zákazníků, kteří je používají, se zatím Vámi popisované závady nevyskytují. Čipset nebo grafická karta na vypalování nemají žádný vliv." Tak to abych uvedl na pravou míru :-). Ano, skutečně jsem žádné spodní (ani jiné) chlazení neměl, a to byl asi ten problém. Ale pojďme dále, jelikož dnes je zde recenze další podobné mechaniky, Sony DW-U10A, což je bulk (OEM) verze populární Sony DRU-500AX.

Tak, co to umí?

Mechanika je o něco vzhlednější než Pioneerka, vozík ovšem není opatřen efektním logem Sony jako u "plné" verze. Oproti Pioneer DVR-105 má více funkcí - umí vypálit nejen DVD-R (4X), DVD-RW (2X), ale také DVD+R (4X) a DVD+RW (2.4X). Zvládne rovněž vypálit CD-R (slušných 24X) a CD-RW (10X). Čtení DVD-ROM je pouze 8X, CD-ROM pak přečte klasicky 32X. Zvládá tedy prakticky všechny formáty kromě DVD-RAM a Mount Rainier. Zajímavostí je poměrně velký 8MB zásobník, který ve spolupráci s "burn-proof" technologií, který se u Sony jmenuje PowerBurn, zajistí spolehlivost vypálení. Mechanika spolehlivě funguje v Ultra DMA módu 2, u PIO naopak stále "podtéká" zásobník, takže vše zachraňuje PowerBurn, nicméně takovéto vypálení trvá mnohem déle.

Vypálení CD

Stejně jako minule ani dnes nebude tento článek snůškou nic neříkajících grafů a technických dat, ale spíše praktickými zkušenostmi z fungování mechaniky. Začnu tedy vypalováním klasických CD-R. Měl jsem skladem několik kusů 700MB GigaMasterů a hned první 3 CD nedopadla příliš dobře. Vypaloval jsem pomocí programu FireBurner (nejnovější verze), který si s mechanikou Sony evidentně příliš dobře nerozuměl. Pomocí Nero Burning Rom však Sony všechna CD pálila naprosto v pohodě plnou rychlostí (24X) a zpětná čitelnost pak byla stoprocentní. Pokud tedy uvažujete o nahrazení vaší staré CD vypalovačky mechanikou obohacenou o vypálení DVD, je pro tuto funkci Sony jako stvořená. Ale nechvalme dne před večerem, zkušenosti s DVD nás teprve čekají...

Nový firmware

Před vyzkoušením je dobré nahrát nový firmware. Mechanika DW-U10A však takovou softwarovou podporu jako DRU-500AX nemá, takže pomocí jednoduché změny mechaniku softwarově "předělávám" na DRU-500AX (stačí na Google najít "DW-U10A to DRU-500A") a nahrávám nový firmware 2.0f. Změna sice není až tak jednoduchá jako u Pioneeru (každá změna vyžaduje hned 2 restarty), ale evidentně funguje. Zájemce o přehrávání "dovozových" DVD filmů předem zklamu - zatím neexistuje firmware, který by "pustil" do mechaniky všechny regiony (musíte použít aplikaci DVD Region Free).

DVD-R

Začínám s vypálením DVD-R. Opět tedy testuji levná média Princo 4X za 42 Kč, která se v Neru také touto rychlostí detekují, ovšem již po prvních minutách vidím, že není vše v pořádku. Médium se totiž po sedmi minutách pálení ocitá teprve v 7% vypalovacího procesu, takže je jasné, že Sony sama "zpomalila" na 1X (ačkoli Nero stále ukazuje, že zbývá 9 minut procesu). Médium je ovšem vypáleno bez chyb (po necelé hodině) a také čtení je daleko lepší než u médií vypálených na "nechlazeném" Pioneeru. Na diskusních fórech se záhy dočítám, že média Princo pálí 4X pouze na starším firmwaru 1.0f. Po krátkém downgradu tedy znovu zkouším další disk, ten však opět "fičí" pouze 1X.

Po hodině čekání tedy zkouším jinou značku opět s firmwarem 2f - jde o český Multidisc 4X za 65 Kč - média opět Nero dobře detekuje, ovšem znovu dochází ke zpomalení, tentokrát ale na přijatelných 2X. Řekl bych, že čitelnost těchto médií je ještě lepší než u Princa, nedochází přitom k žádnému "zadrhávání" mé DVD-ROM mechaniky (Pioneer DVD-105). Jelikož výrobce těchto médií, firma Eximpo, na svých stránkách uvádí, že jejich média fungují POUZE s firmwarem 2.0f, ani nezkouším nižší verzi a vrhám se na další značku.

A tou jsou dobře známé GigaMastery, které u nás distribuuje firma Hope Group, v prodeji bez obalu je seženete za pouhých 48 Kč. Na firmwaru 2.0f běží opět "zpomaleně" na 2X, ovšem (!) s firmwarem 1.0f již na plných 4X. Místo cca 31 minut tedy vypálení plného DVD trvá pouhých 16 minut. Zpětné čtení je částečným zklamáním - jeden ze souborů je bohužel poškozen. Mechanika Sony jako by sama tušila, že na 4X to nebude to pravé ořechové ;o). Vracím tedy firmware zpět na verzi 2.0f a na GigaMastery s ní pálím dodnes bez jediné chyby přijatelnou rychlostí 2X. Dokonce jsem vyzkoušel kopii DVD filmů pomocí programu DVD Shrink a musím uznat, že moje stolní DVD (Grundig GDV-130) i přesto, že vypalovaná DVD papírově neumí, si s nimi poradila naprosto bez problémů a při přehrávání nedošlo k jedinému drop-outu nebo jiné chybě!

DVD-RW

Aby tento článek nebyl jen plný superlativů, je zde jedna negativní zkušenost. V jednom obchodě jsem zakoupil jednorychlostní DVD-RW mé dříve oblíbené značky eProformance a zkusil zápis. Zpětné čtení proběhlo taktéž v pořádku, ovšem již se mi nepodařilo disk znovu nahrát, respektive zformátovat. Při formátování (rychlém i úplném) totiž mechanika po čase vysune médium se známou chybou z recenze Pioneeru "Power Calibration Error". Podle zkušeností z diskusních fór měl opět pomoci downgrade firmwaru na 1.0f nebo změna IDE ovladače, ale nestalo se tak. Přepisovatelná média DVD-RW jsem tedy zavrhnul, i když uznávám, že u jiné značky mohly fungovat dobře. Nechtěl jsem ale podruhé vyhazovat peníze za "nesmazatelné" médium :-).

DVD+R / DVD+RW

Nyní se přesunu na "druhou stranu" barikády. Jelikož mechanika zvládá také méně oblíbené formáty DVD+R/W, stálo to rozhodně za vyzkoušení. Pořídil jsem si na zkoušku médium DVD+R Multidisc (bohužel pouze 2.4X), které bylo vypáleno za pouhých 21 minut. Byl jsem navíc překvapen úžasně rychlým čtením, a to i na mojí mechanice Pioneer DVD-105, která DVD+R nemá zvládat. Kopírování souborů zpět na disk probíhalo asi o čtvrtinu rychleji než u DVD-R.

Vyzkoušel jsem tedy i přepisovatelné DVD+RW Multidisc, se kterým jsem byl rovněž naprosto spokojen. Vymazání disků je mnohem rychlejší a dochází k němu prakticky několik sekund před samotným vypalováním (výmaz DVD-R přitom trvá 2 minuty). Zkusil jsem na něj "jen tak pro legraci" vypálit DVD film, abych byl následně šokován tím, že ve stolním DVD jede naprosto bez problémů (a to i přesto, že DVD+R/W je "méně kompatibilní" a moje stolní DVD Grundig vypalovaná DVD podle specifikací vůbec "neumí"). Používám jej tedy neustále na zálohu a přepisování dat, jelikož rychlost 2.4X je vyšší než u DVD-RW (2X) a narozdíl od DVD-RW zde přepis funguje bez problémů. Nebýt vyšších cen DVD+R/W, používal bych je namísto DVD-R.

Závěrem

Sony DW-U10A je vynikající mechanika. Nejenže zvládá formáty DVD+R/W, ale také spolehlivě vypaluje DVD-R. S DVD-RW už je to horší (jak ale říkám - může to být značkou média), což ovšem nahrazuje naprosto špičkové vypalování "+" médií. K zahození není ani poměrně rychlé 24X vypálení CD-R. Po "předělání" firmwarem na DRU-500AX z ní získáte naprosto bezkonkurenční zálohovací jednotku s bufferem 8 MB. Konkurencí však může být ještě levnější NEC ND-1300A, která však podle vyjádření některých uživatelů nemá tak dobrou softwarovou podporu a kompatibilitu médií. To je ale jen věcí názoru.

DVD rekordér Sony DW-U10A (samostatná mechanika bez jakékoli výbavy, jedná se o OEM Sony DRU-500AX - cca 6000 Kč s DPH) poskytla firma Impact Computers.

Anketa

Uvažujete o koupi vypalovačky DVD?
ano
69,8 %
ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 460 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 31/2003: Kapesní počítač pro bohaté

V dnešní recenzi vám představíme špičkový přístroj z kategorie PDA neboli Personal Digital Assistant. Je jím výrobek firmy HP s označením iPAQ 5450. Pokud jste...

Výběr článků

Načítám