Hlavní obsah

Hardware 33/2004: Testovali jsme satelitní připojení k internetu

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás již stahovat větší množství dat pomocí telefonní linky a modemu? Máte pomalou pevnou linku a chtěli byste ji zrychlit? Chcete alternativu k ADSL? Pak je právě pro vás satelitní internet pravým řešením.

Foto: Hanácké muzeum v Tovačově

Pozvánka k návštěvě Hanáckého muzea v Tovačově.

Článek

Jak vše probíhá?

V první řadě je nutno podotknout, že tento druh satelitního internetu je pouze jednosměrný a to od družice směrem k vám. Požadavky musíte vysílat přes vaše stávající připojení k internetu (modem, pevná linka, ISDN, bezdrátové připojení).

V praxi to tedy znamená, že se připojíte vaším stávajícím připojením k síti internet, zadáte požadavek na webovou stránku či soubory, který se odešle přes klasické připojení poskytovateli satelitních služeb, firmě Europe Online (www.europeonline.com) a ta pošle data přes družici k vaší parabolické anténě, která je ihned dostane do počítače. Lépe to znázorňuje následující obrázek (neberte, prosím, v potaz popisek družice):

Co budete potřebovat?

K příjmu dat z družice je nutná SkyStar2 DVB PCI satelitní karta, klasická satelitní parabola s minimálním průměrem 60 cm a univerzálním LNB (Low Noise Block Converter) konvertorem, na který se odráží z parabaly přijímané signály z družice. Váš počítač by měl také splňovat následující minilmální požadavky:

  • procesor na 266 MHz
  • CD-Rom mechaniku
  • volný PCI slot
  • 64 MB RAM (doporučeno je ovšem 128 MB RAM)
  • 120 MB na pevném disku
  • 2D grafickou kartu
  • zvukovou kartu kompatibilní se SoundBlaster
  • operační systém Windows 98, ME, 2000 (se Service Packem 2) nebo XP
  • internetový prohlížeč Internet Explorer 5.0 a vyšší
  • nějaké stávající připojení k internetu

Veškeré zařízení pro příjem dat ze satelitu seženete například u brněnské firmy iSAT (www.isat.cz), od které máme zapůjčenou testovací sadu.

Instalace zařízení

Po zasunutí DVB PCI satelitní karty SkyStar 2 do volného PCI slotu a nainstalování příslušných ovladačů a softwaru propojte LNB konvertor paraboly s PCI DVB satelitní kartou. Nyný přichází na řadu nejdůležitější věc, bez níž vám vysokorychlostní internet zcela jistě nebude fungovat a to, zamíření paraboly.

Europe Online vysílá svá data z Eutelsat W3, proto je nutné mít satelitní parabolu namířenou právě na tuto družici. Družice se nachází na 7° východně a její zamíření není jednoduchá záležitost, ovšem dá se to svépomocí zvládnout. Z dodávaného CD nainstalujte program SMW link, který se nachází v adresáři slink20e. Po jeho spuštění zvolte v nabídce Antenna alignment a v tomto programu zadejte souřadnice místa, kde se právě nacházíte.

V seznamu Locations je zde uvedená pouze Praha. Tato utilitka vám ihned vypočítá elevaci (úhel pod jakým se družice nachází) a azimut (jakým směrem máte družici zamířit). Palarizace si všímat nemusíte, zvládne se to i bez ní. Pak se již jen vypravte s kompasem na střechu a zaměřujte...

Pokud satelit zaměříte, měla by ikonka družice, která je umístěna v panelu nástrojů vedle hodin, zezelenat. Pokud na ní kliknete pravým tlačítkem myši a vyberete Europe Online DVB Setup a následně Status, uvidíte zde sílu signálu, který by neměl být nižší než 50%. V případě že je nižší, malým posouváním paraboly se pokuste zaměřit družici lépe.

Co umí tato DVB PCI satelitní karta SkyStar 2?

Krom Internetu tato satelitní karta umožňuje i příjem všech volných digitálních televizních a radiových stanic z družice. Můžete zde tedy chytat například volně vysílanou VIVU, MTV Central  či CNN nebo Eurosport. Europe Online také nabízí po zaplacení určitého poplatku příjem placené MTV Live či erotických kanálů.

Nevýhodou je, že tato karta nemá možnost rozšíření o přídavné moduly na dekódování programů, proto můžete tedy opravdu sledovat pouze volně vysílané kanály.

Kolik to všechno stojí?

Celý komplet pro příjem satelitního internetu je za cenu pohybující se kolem 3 740 Kč. Co se týče poplatků poskytovateli satelitních služeb, záleží na tom, co si vyberete. Společnost Europe Online totiž nabízí dva typy satelitního připojení a to verzi off-line a on-line (přímý internet). Dříve se tyto dva typy nabízely zvlášť, dnes již můžete koupit pouze celý komplet s oběmi variantami najednou.

Off-line verze satelitního internetu funguje zjednodušeně tak, že se připojíte klasickým připojením k internetu, přihlásíte se pomocí svého uživatelského jména a hesla ke stránkám http://www.europeonline.net, zde se přesunete do sekce Download Center (služba File Fetch) a tady si vyberete buď  některý z nabízených souborů a nebo zadáte vlastní cestu k souboru, který chcete stáhnout.

URL adresa musí začínat HTTP či FTP, tedy například http://www.server.com/vas_soubor.zip nebo třeba ftp://ftp.server.com/vas_soubor.exe.  Maximální velikost takto zadaného souboru může činit 700 MB. Soubor se co nejrychleji stáhne na server Europe Online, který vám také oznámí, v kolik hodin bude soubor vysílán k vám. Družice ho většinou začne posílat do 24 hodin rychlostí 2 000 Kb/s. Pro představu uvádím, že modemem stahujete data rychlostí 56 Kb/s. V době stahování nemusíte již být připojen k internetu, stačí mít pouze zaplý počítač. Připojeni k internetu tedy musíte být pouze při zadávání požadavku na soubor!

On-line verze satelitního internetu funguje tak, že se připojíte klasickým připojením k internetu, zadáte požadavek na soubor či webovou stránku (v prohlížeči) a ta již k vám ihned přijde přes družici. Znamená to, že vlastně o žádném satelitním připojení ani nevíte, protože vše probíhá jako při běžném spojení, ovšem mnohem rychleji. Rychlost internetu směrem k vám zde tak může dosahovat rychlosti až 768 Kb/s. Tímto způsobem můžete používat i peer to peer programy typu Kazaa.

Společnost Europe Online nabízí tzv. E-DSL service. Ten obsahuje 500 MB dat pro surfování každý měsíc, 1 GB stažených dat za měsíc odkudkoliv z Internetu přes službu File Fetch, jeden film měsíčně zdarma, stovky free-to-air digitálních televizních a rádio stanic na Vašem počítači, offline upozornění na příchozí emaily s neomezeným přístupen do našeho Download Centre (obsahující tisíce souborů software, filmů, MP3, her,..) a také do MediaThek, který obsahuje streaming, Video on Demand, hudební televize, Eurotip mnohem více.

Vyplatí se to pořídit?

To jest otázka. Pokud ale potřebujete rychlé připojení a není dostupná jiná možnost konektivity, pak s o tomto jako doplňku k modemu či GPRS připojení určite vyplatí zauvažovat...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám