Hlavní obsah

Hardware 3/2005: GeForce 6600GT - skvělý výkon!

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

PCI Express stále neporazil sběrnici AGP. Je zde totiž nová grafická karta GeForce 6600 GT AGP, která překvapí nejen svým vysokým výkonem, ale i příznivou cenou...

Foto: Miroslav Knotek
Článek

První slibovaný letošní hardwarový test je zde a nepůjde o nic menšího, než o horkou novinku - AGP verzi výkonné mainstreamové karty GeForce 6600 GT!

Recenze: Prolink GF 6600GT AGP

Po čase zde opět máme test grafické karty, která se tentokrát řadí do kategorie "vyšší střední třídy". Jedná se o výkonnější GT verzi čipu NVIDIA GeForce 6600 na kartě asijské firmy Prolink, která krabici i kartu označuje značkou PixelView.

Parametry karty

GF6600GT je v AGP verzi poměrně horkou novinkou, jelikož primárně byla určena pro novou sběrnici PCI Express. Předělání karty však proběhlo naprosto v pořádku, a tak kromě o něco málo nižší propustnosti a taktu pamětí a absence SLI (možnosti párování více grafických karet) si není nač stěžovat (a je to také o důvod méně, proč investovat do základní desky a grafické karty PCI Express).

Co se týče vzhledu produktu, tam zaplesá každé konzervativní "ajťákovo" srdce, jelikož barva karty je tradiční zelená a chladič je poměrně masivní a pokrývá i paměti. Ty by měly být rychlé GDDR3 (oproti "non-GT" verzi), ale to nebylo možné zjistit, protože nejsou kvůli chlazení vidět. Karta tedy podporuje AGP 8x, takt jádra je na 500 MHz (v "non-GT" verzi pouze 300 MHz) a paměti běží na 900 MHz (v DDR režimu). Oproti dříve testované papírově silnější GF6800 má pouze 8 renderovacích jednotek. Samozřejmostí levnějších verzí grafických karet je tradičně pouze 128 MB paměti.

Co se týče konektorů, opět je přítomna zdířka pro přinapájení a pokud už v PC nemáte volný kabel (jako u napájení HDD), je přítomna rozdvojka (a opět je doporučen zdroj min. 300 W). Na zadním panelu naleznete tradiční výstupy na CRT, DVI a TV-out (kabely jsou rovněž součástí balení). V masivní krabici pak ještě naleznete CD s ovladači a jak se dalo čekat, žádné plné verze her se nekonají.

Nové funkce

Karta funguje na ovladačích NVIDIA ForceWare od verze 6X.XX, nejlépe však na nejnovějších (oficiálních) 66.93. Funkce v ovládacím panelu jsou naprosto identické s dříve testovanou GF6800LE - pro nepravidelné čtenáře tedy zopakuji, že především přibyla kolonka automatické taktovací kmitočty a měření teploty jádra. Již delší dobu je oproti ATI přítomno velmi dobré nastavování sytosti barev a ostrosti obrazu (digital vibrance control).

Karta je výkonnější, ovšem teplotní výkon není až tak mohutný jako u GF6800LE. Teplota procesoru se v průměru zvedla pouze o 3°C, což je ještě únosné. Já jsem musel můj silně přetaktovaný procesor trochu "oslabit", ale zato šla výborně nataktovat karta a o tom více v dalších odstavcích...

Výkon

Dnes snad naposledy používám pro srovnání tabulku se syntetickými testy na poněkud zastaralé konfiguraci CPU AMD AthlonXP 1800+ (bez přetaktování), základní deska EPOX (nForce2), 512 MB DDR RAM 333 MHz (Kingston), Windows XP Professional SP2, ovladače ForceWare 66.93. CPU sice taktuji na cca 2150 MHz, ale vzhledem ke zvýšení FSB by byly výsledky neporovnatelné.

Jenom pro orientaci uvádím výsledky 3DMarku 2001 SE. Ty ukazují spíše hrubý výkon karty, než implementaci nejmodernějších funkcí. Karta zde oproti ostatním GeForckám neměla žádnou šanci, ovšem v dnešní době využívá DX8.1 už jen velmi málo her.

Součanost se měří především 3DMarkem 03 (DirectX 9.0a) a tam GF6600GT byla na podobné úrovni jako papírově silnější GF6800LE. To je tedy výborná zpráva a vy si můžete výsledky přečíst v tabulce "přetaktování". Je tedy více než jasné (a sám jsem si to ověřil), že ve hrách Half-Life 2, Far Cry nebo Doom 3 nemá karta problémy ani v maximálních detailech (snad kromě antialiasingu).

Nejnovější 3DMark 05, jehož technologie se již pomalu začínají prosazovat, rovněž překvapil na celé čáře, protože znovu překonal GF6800LE, což byl pro mě doslova šok, vzhledem k cenové relaci obou karet. Spolu se silnějším procesorem a lepší základní deskou již tedy karta tvoří výborný základ pro moderní počítačové hry. Výsledek opět najdete jej v tabulce spolu s přetaktováním.

Přetaktování je totiž jednou z nejvýraznějších výhod karty. Pokud jste totiž zoufali, že PCI Express verze GF6600GT má paměti taktované na 1000 MHz a AGP pouze 900 MHz, pak přijměte na vědomí zprávu, že paměti GF6600GT se dají s naprostým úspěchem přetaktovat na 1250 MHz spolu se stabilním chodem jádra na 570 MHz (z 500 MHz). To vám přinese nárůst výkonu až o 20 %, a to už stojí za úvahu. Přetaktovat se dá ještě více, ale na obrazu se již začínají objevovat zelené artefakty :-). Výsledky taktování můžete porovnat v následující tabulce spolu s přetaktováním předchozích testovaných grafických karet...

Kvalita obrazu atd.

Ještě je nutné upozornit, že kvalita obrazu je subjektivně stejná jako u GF6800LE, a tedy lepší než u starší řady GeForce5. Pomocí funkce digital vibrance control se dá navíc obraz výborně naladit, což u konkurenční ATI není možné.

TV výstup je ovšem stále na první místě u ATI, a u NVIDIE nemá zdaleka takovou kvalitu. Pro lepší fungování je stále nutné používat programy typu TVTool.

Stále platí, že NVIDIA má přímou podporu 3D brýlí pomocí speciálních 3D Stereo ovladačů. Společnost však trochu zaspala, a k aktuálním ForceWare 66.93 zatím stereo drivery nenabízí.

Závěr

Karta Prolink PixelView GF6800 GT AGP je jistě díky své ceně velkým lákadlem. Pokud navíc chcete investovat do nového PC se sběrnicí PCI Express, není důvodu, proč do GF6600GT nejít, když ji pak můžete spárovat s druhým kusem pomocí SLI a dosáhnout tak dvojnásobného výkonu. Ovšem ani AGP verze za PCI-E nezaostává a je pro mě osobně opravdu velkým překvapením, že papírově slabší soupeř překonal dražší GeForce 6800 LE!

NÁZEVPixelView GeForce 6600 GT AGP
CENAcca 6500 Kč (s DPH 19%)
ZAPŮJČILDXT ComputerS
KLADY(+) výkon v DirectX 9.0c
(+) možnosti přetaktování
(+) kvalita obrazu
(+) cena
ZÁPORY(-) slabší výkon v DirectX 8.1
VERDIKT[ 90% ]

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 45/2004: Mimořádné vydání HW poradny

V "servisním" čísle Hardwaru na vás čekají nejen nové ovladače spolu s užitečnými tipy, triky a komentáři, ale rovněž mimořádné vydání naší hardwarové poradny,...

Hardware 46/2004: Stereo TV ve vašem PC

Během posledních let se výrazně rozšířila nabídka počítačových karet s TV tunerem. V dnešním vydání magazínu Hardware naleznete test podobného produktu...

Hardware 1/2005: Novoroční hardwarová poradna

Dnešní vydání magazínu Hardware je věnováno otázkám a problémům našich čtenářů. Pokud máte rovněž potíže s hardwarem, můžete nám napsat váš dotaz!

Výběr článků

Načítám