Hlavní obsah

Hardware 28/2005: Fujitsu Siemens Lifebook P7010 Ocean Black

Novinky, Marek Schäferling

Přerostlá kalkulačka nebo čistokrevný notebook? Takovou otázkou mě častovali všichni, kdo zahlédli, byť jen koutkem oka, Fujitsu-Siemens P7010 Ocean Black, zástupce limitované série subnotebooků. Když jsem potom vysvětloval, s čím že mají tu čest, jen nevěřícně kroutili hlavami.

Článek

Drobeček pochází z nepočetné série 500 kusů notebooků velikostí připomínajících papír A4. Váhou se sice už od papíru značně odlišují, ale 1,3 Kg je opravdu sympatická hodnota.

Barva, jak název napovídá, je imitací černých mořských hlubin. Lesklý povrch víka notebooku je opravdu skvostný, ale velmi rád chytá otisky. Kromě černé na P7010 najdete i stříbrný váleček v místě kloubu displeje, reproduktorů a indikačních LED diod. Ten působí jako živá voda na popraveného a notebook díky tomu vypadá opravdu dobře.

Velkou pochvalu si zaslouží umístění portů. Vpravo je většina těch důležitých, jako 2x USB, FireWire, LAN, D-Sub, Line-out či S-video.Vlevo pak nalezneme čtečku CF karet, slot PCMCA pro karty Type I a II, konektor modemu a zdířku pro připojení notebooku k síti.

Ergonomie

Čím je notebook menší, tím je větší problém navrhnout jej pro náročného uživatele.

Klávesnice je přeci jen o trošku menší, než je zvykem. Šetřilo se bohudík pouze na méně frekventovaných klávesách jako jsou kurzorové šipky nebo funkční klávesy. Písmena jsou obstojně velká a i větší prsty na ně mohou bez problémů psát.

Velmi důležité pro spotřebu je dobře přístupné tlačítko vypínání bezdrátové síťové karty. To je umístěno na přední straně, kde je k dispozici kdykoliv si vzpomenete.

Velkou zajímavostí je kromě snímače otisků prstů mezi tlačítky touchpadu (jde používat i jako skrolovátko), také přichycení displeje k tělu notebooku, když jej zavřete. Nenajdete zde žádné tlačítko, které by bylo nutné odcvaknout, ale vše je řešeno chytrým kloubem s aretací. Stačí jen trošku zatlačit a displej otevřete třeba jednou rukou.

Díky použitému procesoru se sníženou spotřebou 7010 topí jen malinko. S tím souvisí použité chlazení, které je opravdu decentní a ani při plné zátěži nevydává žádný rušivý hluk.

Umístění komunikačních portů je opravdu povedené. Lépe to snad ani nejde. Kromě USB portů, audio vstupu a výstupu je vše ostatní kryto záklopkami proti prachu.

Hardware

Práce s "Oceánskou černí" je jedna radost, která se zakládá především na výkonném základu technologie Centrino. Procesor Intel Pentium M, který běží na 1,2GHz není žádný šnek. Zkoušený exemplář byl vybaven 1GB operační paměti, která mu propůjčovala image ještě silnějšího stroje.

Pro data slouží klasický 2,5" disk, který nabízí 80GB úložného prostoru. Ten má kvůli co největší výdrži baterií 4200 otáček.

O zobrazení se v tomto případě stará pouhých 10,8 palců velký displej s širokoúhlým rozlišením 1280x768 a lesklým povrchem. Barvy na něm vypadají živě a opravdově. Grafická karta Intel Extreme graphic umožňuje připojení ještě externího druhého monitoru či dataprojektoru.

Baterie jsou kapitola sama pro sebe. Jedna je integrovaná, kdežto ta druhá je výměnná. Tady je jediné místo, kde má velikost Siemense dopad na funkčnost. Jestliže chcete použít DVD vypalovačku dodávanou s notebookem, musíte druhý akumulátor vyndat a uvolnit tak místo optické mechanice.

Stále více rozšířená čtečka otisků prstů našla své uplatnění i zde. Kromě své primární funkce - zadávání hesla bez klávesnice - je možné ji nakonfigurovat i jako skrolovátko pro vertikální posun po stránkách.

Praxe

Z čistě pracovního hlediska jde o ideální stroj pro lidi v pohybu. 7010 je malý, lehoučký a vydrží na baterie dlouhé hodiny. Když jej budete zatěžovat pouze psaním vydrží něco mezi pěti a sedmi hodinami v závislosti na intenzitě podsvícení displeje.

S rostoucími nároky na výkon ale spotřeba razantně stoupá. Například DVD film si na něm z mechaniky nepřehrajete, a to i proto, že musíte kvůli tomu jednu baterku vyndat. S poloviční výdrží to potom nejde.

Přestože se vybavením tento notebook řadí k naprosté špičce, má jednu malou chybičku. Nemá integrované rozhraní Bluetooth. Nebýt toho, je prakticky ideálním pomocníkem.

Závěr

Kdo chce notebook miniaturních rozměrů s velkou výdrží a skvělým výkonem, najde v Lifebooku P7010 Ocean Black opravdového pomocníka. Za přenosnost zaplatí daň v podobě menší klávesnice a výměnné DVD vypalovačky.

Zájemce, který je ochoten zaplatit bezmála 82 000 Kč by si měl pospíšit, neboť celkem bude těchto krasavců vyrobeno pouze 500 kusů, z čehož v České republice půjde do prodeje 40 z nich.

Technické parametry

  • Procesor: Intel Pentium M 753 ULV (1,2GHz 2MB L2 cache)
  • RAM: 1024MB DDR SDRAM
  • Pevný disk: 80GB 4200 ot/min
  • Displej: 10,6" WSXGA (1280x768)
  • Mechanika: DVD+-RW
  • Rozhraní: WiFi 802.11b/g, LAN, modem, USB 2.0, FireWire, VGA, S-Video, S/PDIF, PCMCIA
  • Čtečka: Compact Flash, SD, MMC, Memory Stick
  • OS: MS Windows XP Pro
  • Hmotnost: 1,3 kg
  • Specialita: čtečka otisků prstů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám