Hlavní obsah

Hardware 26/2005: Fujitsu Siemens Lifebook E8020

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkon stolního počítače v mobilní schránce notebooku. Tak by se dal charakterizovat námi zkoušený notebook Fujitsu Siemens Lifebook E8020, jehož hlavní zbraní je výkon nové čipové sady Centrino - Sonoma, která podporuje paměti typu DDR2 či grafické rozhraní PCI Express.

Článek

U moderního notebooku je vzhled jedním z nejdůležitějších kritérií při jeho výběru a Lifebook E8020 v tomto směru exceluje. Svěží, moderně střižený kabát kombinuje s konzervativní černou plochu s ladnými stříbrnými křivkami a tvoří tak jednolitý a velmi přehledný pracovní nástroj, který bude svědomitě reprezentovat každého uživatele.

Vzhled

Na první pohled zaujme světlá klávesnice, která navozuje pocit práce se stolním počítačem. E8020 je totiž určen jako jeho náhrada, což se snaží dokázat i takovými detaily, mezi které patří i dvojice polohovacích zařízení, tedy touchpad (dotyková destička pod klávesnicí) a touchstick (výstupek mezi klávesami G , H a B, jinak také známý jako trackpoint), jimiž se ovládá kurzor myši. Pokud nejste příznivci odřených prstů a našponovaných nervů při práci s touchpadem a myš z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít, druhé zařízení (touchstick) určitě přijde vhod.

Designéři při rozmisťování mysleli naštěstí předně na uživatele a touchpad umístili asymetricky tak, aby při psaní na klávesnici nepřekážel a nepřidělával práci při náhodném přesunutí kurzoru či klepnutí, jak se stávalo dříve při umístění na středu opěrky rukou.

Komunikační rozhraní

Rozmístění vstupů a ovladačů Lifebooku je standardní a ničím nepřekvapí. DVD vypalovačku naleznete na levém boku, audiokonektory zase vévodí čelu notebooku, kde se nachází ještě IrDa port pro komunikaci s mobilním telefonem. Konektory USB 2.0 rozhraní, FireWire, síťové karty a port replikátoru, PS/2, paralelního a sériového rozhraní, S-video a modemu jsou pohromadě na zadní straně notebooku. Vpravo je pak možné využít PCMCIA slot pro všemožné výměnné karty.

Vzhledem k tomu, že je notebook postaven okolo sady Centrino druhé generace, nemůže chybět ani bezdrátová síťová karta WiFi podporující nejběžnější standardy 802.11b/g a v poslední době velmi žádané Bluetooth již ve verzi 1.2 pro synchronizaci dat s PDA či mobilním telefonem.

Hardware

Srdcem počítače je Intel Pentium M pracující na frekvenci 1,73GHz. K dispozici je dále 512MB paměti typu DDR2, která by měla oproti starším "jedničkám" více šetřit baterii. Paměť byla dokonce dvoukanálová, což znamená dva moduly, které pracují současně.

Aby bylo kam ukládat svá data, E8020 skrývá 80GB disk s rozhraním Serial-ATA. To vidím jako jediné místo, kde se notebooky nemohou rovnat stolním počítačům. Pro práci je to dostatečně velké úložiště, nicméně pro klasické shromažďování všech elektronických úlovků to nestačí. Situaci však můžete vyřešit přidáním dalšího disku namísto optické mechaniky či jejím ponecháním v šasi notebooku a vypálením některých souborů na CD nebo DVD.

O zobrazování se stará grafická karta ATI Radeon X600 s 64MB operační paměti společně s LCD monitorem o úhlopříčce 15" a nadstandardním rozlišením 1400x1050 bodů. Pro práci s grafikou je to velké plus, pokud však oči neslouží úplně dobře, potom doporučuji zůstat u osvědčeného rozlišení 1024x768. Na notebooku bylo díky kartě možné plynule hrát i i nejnovější herní tituly jako například GTA San Andreas.

Postřehy a zkušenosti

Předinstalovaný operační systém Microsoft Windows XP Pro na E8020 běhal svižně, podobně jako zkoušené aplikace. Při běžné práci ani při zátěži není notebook zbytečně hlučný, ba právě naopak. Displej podává barvy solidně. Odezva je taktéž dobrá a při hraní ani sledování filmů se obraz nikterak nerozmazává.

Váha 3kg však nepředurčuje tento kousek k častému nošení. Připočteme-li k tomu i napájecí adaptér a brašnu, dostaneme se k 5kg, které již nejsou zanedbatelné.

Výbava

  • CPU: Pentium M 740 (1,73 GHz, 2MB L2 cache)
  • Čipová sada: 912PM (Sonoma)
  • Operační paměť: 512MB DDR2
  • Pevný disk: 80GB 
  • Displej: SXGA+, 1400x1050
  • Grafický systém: ATi Mobility Radeon X600, 64MB
  • Rozhraní: WLAN, Bluetooth, GLAN, IrDA, FireWire, 4x USB 2.0, S-Video OUT, SPDIF, PS/2, čtečka formátu SD, MMC, Memory Stick, SmartCard, port PC Card I/II, Express slot
  • Specialita: bezpečnostní PIN panel pomocí něhož je možné zamknout pevný disk nebo celý počítač

Výrobcem udávaná výdrž 4,5 hod na baterii je tradičně míněna pro minimální zatížení. Při využití plného potenciálu, který Lifebook nabízí, se smrskne na polovinu. Cena přístroje byla výrobcem stanovena na 50 880 Kč bez DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám