Hlavní obsah

Hardware 24/2005: Stolní DVD/DivX přehrávač s českými titulky

Novinky, František Janouch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každé dva týdny i dnes je zde recenze magazínu Hardware. Tentokrát půjde o poměrně netradiční stolní DVD/DivX přehrávač Sigmatek XM-400 Pro!

Článek

V dnešní recenzi uvedeme netradiční přístroj, který přece jen ještě spadá do kategorie "hardware", ovšem jeho použití bude spíše v domácnosti u televize. Jedná se o všestranný "nejen-DVD" přehrávač Sigmatek XM-400 Pro!

Recenze: Sigmatek XM-400 Pro!

Co je na tomto přehrávači elegantního vzhledu s tenkým profilem tak zvláštního? Umí totiž DivX. Říkáte si, že už jej zvládá každé druhé DVD z "kérfůru", ale tento přístroj umí úplně všechny formáty podobné DivX (tedy XviD a další) a tyto filmy přehrává s titulky s podporou českých znakových sad! To umí jen několik typů přehrávačů počínaje legendárním HB, které pochází od stejného distributora.

Parametry přístroje

Oproti HB má ale Sigmatek několik předností - jednak je to vylepšený čipset, který zaručuje objektivně kvalitnější obraz i zvuk. Za druhé jistě uvítáte velké množství výstupů (kromě 5.1 zvukových analogových cinchů je zde i optický výstup, Scart, obyčejný cinch, S-Video nebo pokročilý komponentní výstup s progresivním skenovaním).

Podpora formátů je opravdu bohatá. Přehrávač "umí" DVD, Mini-DVD, VCD, SVCD, AVI (i se dvěma zvukovými stopami), OGM, OGG, snad jen Matroska MKV chybí. Kodeky MPEG-1, MPEG-2, DivX oficiálně do verze 5.x Pro (nové 6.0 funguje také bez problémů), XviD 1.x se samozřejmě hodí každému a absence WMV/ASF/Real zřejmě nikoho nezamrzí, protože je málokdo používá k podobným účelům.

Zvukové kodeky jsou podporovány kompletně (MP3, AC3, DTS, WMA9, OGG, WAV), nicméně určité menší problémy s audiem se vyskytly, jak uvidímě dále. Podpora titulků je zaměřena na nejpoužívanější SRT, SMI a SUB (milovníci SSA mají smůlu). Třešničkou na dortu je podpora zobrazování obrázků JPEG. Co se týče originálních i vypalovaných médií CD/DVD, je zde podpora úplně všech variant kromě DVD-RAM.

Vzhled a ti druzí

Tolik tedy specifikace, nyní přejděme k samotným zkušenostem s přehrávačem. Sigmatek je velmi lehký (2,4 kg), díky svému nízkému profilu velmi skladný (můžete ho klidně položit na vaše video), má decentní design (na asijské poměry až nezvykle vyvedený) s poměrně nenápadným modrým displejem a nepěkným dálkovým ovladačem. Veškeré funkce jsou ale na něm obsaženy a nehezký vzhled nahrazuje alespoň zelené podsvícení tlačítek ve tmě.

Zapojení Sigmateku je velmi jednoduché a zvládne jej i naprostý amatér. Jak již bylo výše nastíněno, způsobů připojení je povícero a pokud máte moderní velkou televizi s komponentním vstupem (3x cinch), drahý kabel a podporu "progressive scan", bude obraz skutečně křišťálový. Bohužel pak na obrazovce půjdou vidět veškeré nedostatky komprese DivX nebo MPEG, a to dokonce i u zálohovaného DVD Videa, když použijete rychlou kompresi DVD Shrinku. Nicméně u originálních DVD je kvalita obrazu o stupeň vyšší a zvuk je díky podpoře digitální výstupu taktéž na znamenité úrovni. 

Česká lokalizace

Našinec bude zřejmě překvapen tím, že menu přehrávače je kompletně v češtině. Je to zásluhou distributora, který se již od dob značky HB snaží o kompletní lokalizaci a podporu titulků. Na stránce www.sigmatek.cz jsou pak ke stažení nové firmwary, které kromě oprav chyb mají např. větší titulky nebo obsahují jejich jinou barvu (nahrávají se vypálením na CD a jeho vložením do přehrávače).

Přehrávání je naprosto bezproblémové - pokud si tedy např. na DVD+RW vypálíte až 7 DivX filmů, zobrazí se po vložení adresářová struktura a vy jednoduše vyberete film a po krátké pauze je již film naprosto plynule přehráván (díky velkému bufferu) i s titulky (pokud mají stejný název jako hlavní soubor - samozřejmě s jinou příponou).

Ani u DVD Videa nebyl žádný problém, pouze se někdy automaticky nahodí český zvuk i titulky najednou. Obraz u obou typů přehrávání je znamenitý a je to skutečné pohodlí, když se na film nemusíte dívat přímo z počítače nebo zmatkovat s kabely u TV-out výstupu vaší grafické karty. Přehrávání čistě hudebních souborů nebo JPEG jsem z časových důvodů nezkoušel.

Chybičky

Ale aby zde napadala pouze slova chvály, našel jsem několik drobných chyb. Jedna z těch závažnějších je nízká modulace zvuku při prvním přehrávání videa po zapnutí přehrávače (herci tak mají vždy "hluboké hlasy"), a to jak u DivX, tak u DVD. Stiskem dvou tlačítek na dálkovém ovladači (modulace nahoru a modulace dolů) je pak již zvuk "normální". Tato chybička bude údajně napravena v novém firmwaru.

Další negativní zkušenosti byly s některými DivX soubory... U jednoho vůbec nehrál zvuk, takže jej bylo nutné převést pomocí VirtualDubu do MP3, druhý byl zase asi minutu zrychlený, a až pak hrál standardní rychlostí, u třetího se o sekundu zpozdily titulky a čtvrtý se nepřehrál vůbec. Je to ale způsobeno mnohostí formátů a přílišným množstvím voleb při kompresi video souborů. 

Stolní DVD skutečně není výkonné PC s možnosti jednoduché instalace kodeků a tak je to nutné brát (pokud na PC nemáte nainstalován příslušný kodek, také se přílíš mnoho souborů nepřehraje). Je ale nutné konstatovat, že odhadem průměrně zhruba 95% všech DivX souborů bylo přehráno naprosto v pořádku. Pokud si navíc budete filmy vyrábět sami se spolehlivým nastavením (např. XviD + MP3 kodek), půjde vám samozřejmě přehrávat úplně všechno.

Závěr

Když to shrneme, Sigmatek XM-400 Pro! je velmi bohatě vybavený stolní DVD přehrávač za vynikající cenu, který umožní velmi pohodlně sledovat DivX filmy s českými titulky na obrazovce vaší televize s vynikající kvalitou obrazu i zvuku.

NÁZEVSigmatek XM-400 Pro!
CENAcca 3900 Kč (s DPH 19%)
ZDROJAcomp
KLADY(+) podpora téměř všech kodeků
(+) všechna média kromě DVD-RAM
(+) české titulky u DivX/XviD
(+) špičkový obraz i zvuk
(+) nízká cena
ZÁPORY(-) dočasná chyba s modulací zvuku
(-) nestandardní kodeky se nepřehrají
(-) na menší TV titulky příliš malé
VERDIKT[ 85% ]

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 20/2005: Hardwarová poradna zdarma

Před letní prázdninovou pauzou máte naposledy možnost navštívit bezplatnou hardwarovou poradnu, kterou pro vás každý měsíc nabízí magazín Hardware na serveru...

Hardware 21/2005: Nové ovladače pro vaše PC

V dnešním vydání magazínu Hardware na vás čeká čtveřice nejnovějších ovladačů pro váš hardware a jeden zajímavý tip týkající se změny písmen jednotek v systému...

Výběr článků

Načítám