Hlavní obsah

Hardware 23/2005: Nejstabilnější ovladače grafické karty

Novinky, František Janouch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magazín Hardware pravidelně každé dva týdny připravuje ty nejčerstvější ovladače pro váš systém a také užitečné tipy, triky, komentáře...

Článek

V dnešním vydání magazínu Hardware na vás čeká dvojice nejnovějších ovladačů pro váš hardware a jeden zajímavý tip týkající se ušetření místa na pevném disku.

Servis: NVIDIA a Realtek

:: Realtek AC97 v3.73 WHQL

A opět zde máme něco pro masochisty, kteří dusí výkon svého systému a hudebního sluchu zvukem z čipu Realtek AC97. I když kdo ví, třeba bude poslechový zážitek lepší, pokud si ZDE stáhnou nové ovladače.

:: ATI Catalyst v5.6 2000/XP

Červen je tady a s ním i nová verze ovladačů Catalyst pro novější karty s čipy ATI Radeon, o kterých se už teď říká, že jsou nejstabilnějšími ovladači pro grafické karty na celém trhu. Můžete jej stáhnout ODTUD.

:: Další ovladače

 Z dnešního servisu je to vše. Seznam dalších aktuálních ovladačů (kromě dnes uvedených) naleznete ve  2.4., 6., 7., 9., 11., 13., 15., 17., 19. a 21. čísle magazínu Hardware.

Tipy, triky, komentáře: Vyčištění disku

:: Málo místa na HDD a nevíte proč?

Už se vám jistě několikrát stalo, že se na pevném disku, nejčastěji na jeho systémovém oddíle, objevila hláška referující o nedostatku místa. Přitom jste si byli úplně jistí, že jste nic nenahrávali ani neinstalovali. Takže co s tím?

První potíž může být v tzv. "virtuální paměti", což je jeden obrovský soubor, který si vytváří systém Windows "na pomoc" fyzické paměti RAM. Jeho velikost a jeho umístění můžete změnit/nadefinovat pomocí tipu, který jsme uvedli v 19. čísle magazínu.

Druhá možnost, a ta je velmi pravděpodobná, může být zapříčiněna ukládáním tzv. dočasných souborů. Ty smažete pro konkrétní jednotku pomocí nástroje Vyčištění disku (Start - Všechny programy - Příslušenství - Systémové nástroje). V poslední záložce na spodním tlačítku se dají vymazat "všechny body obnovy" (kromě posledního), což je většinou taky záležitost několika set magabajtů, takže jí nezapomeňte zvlášť odkliknout.

Odpadkový koš nezapomínejte občas promazávat, nebo si v jeho vlastnostech napevno nastavte nepřesouvání do koše, ale přímé mazání souborů.

Poslední, méně pravděpodobnou alternativou vašeho problému, může být tzv. synchronizace síťových složek. To se stává v případě, kdy např. pomocí utility TweakUI (z MS PowerToys) změníte pevnou cestu systémových složek jako např. Dokumenty nebo Hudba na cestu síťovou (na síťový disk). Poté se automaticky "synchronizují" soubory na systémový disk do podsložky v adresáři Windows a pokud jsou tyto složky objemnější, budete mít brzy problém s nedostatkem místa na pevném disku. Situaci pak rychle vyřeší změna cesty k těmto složkám zpět na lokální disk.

:: Napište nám!

Pokud chcete ostatním čtenářům sdělit své tipy, triky, nebo komentáře, máte jedinečnou možnost. Napište nám je na adresu inHardware@seznam.cz, přičemž nejzajímavější e-maily zveřejníme.

Nezapomeňte, že vaše podněty musí být z oblasti hardwaru, případně softwaru, který s hardwarem přímo souvisí (ovladače, testovací programy apod.).

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 18/2005: Chytrá Nokia 3230

V dnešním testu magazínu Hardware na vás čekají dojmy z používání mobilního telefonu Nokia 3230, který je také přezdíván jako "smartphone za lidovou cenu"....

Hardware 20/2005: Hardwarová poradna zdarma

Před letní prázdninovou pauzou máte naposledy možnost navštívit bezplatnou hardwarovou poradnu, kterou pro vás každý měsíc nabízí magazín Hardware na serveru...

Výběr článků

Načítám