Hlavní obsah

Hardware 17/2003: Jednosměrný satelitní internet - rok poté...

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po roce se vracíme k velmi diskutovanému tématu, kterým je jednosměrný satelitní internet. Náš článek před necelými jedenácti měsíci vzbudil velký ohlas. Jak se situace ohledně připojení za tuto dobu změnila? Přináší sat.net stejné výhody jako loni?

Foto: Jiří Kutáč

MP Přerov

Článek

Opět po roce...

Když jsem před rokem na Novinky.cz napsal článek "Satelitní internet skoro zadarmo!", vzbudilo to poměrně velký rozruch. Možnost vysokorychlostního, byť omezeného a jednosměrného, satelitního internetu za málo peněz vyvolala tehdy obrovskou čtenářskou odezvu. A protože se od té doby mnoho podstatného změnilo, přišly určité alternativy jednosměrného připojení, přinášíme vám opět článek, který vám přiblíží současné možnosti satelitního internetu.

Nepodstatnější změny

Samozřejmě bude opět řeč o připojení přes poskytovatele Europe Online, který svou nabídkou oslovil také mnoho uživatelů v ČR. Ti si jej pořizovali především díky možnosti "sdílení" downloadů nebo rychlému stahování velkých kapacit dat. Od října loňského roku však došlo k řadě omezení, které uživatelé nepřivítali zrovna s nadšením, ovšem tvrdé jádro "komunity" zůstalo, a to včetně (omezených) sdílecích systémů.

To, co před rokem bylo samozřejmostí, vyzní dnes spíše jako pohádka. Tehdy jste mohli bez omezení stahovat cokoli z internetu, přes program FFM jste pak mohli zachytávat soubory, které si nechali posílat jiní uživatelé. Noční můra přišla v říjnu - EON snížil počet transpondérů na jeden jediný a striktně omezil počet uživatelsky stažitelných dat na 700 MB za měsíc, což prakticky znamenalo konec systému FFM.

Časem přibyl nový transpondér na družici Eutelsat 7°E (kromě stávajícího TP115 na Astře 19.2°E) a chytré hlavy se daly dohromady, aby vyvinuly sdílení "sami sobě". Vzniknul tak BitchSlapper, EonZ, SatCzech nebo Effaa - komunity uživatelů, kteří dali dohromady svoje volné "schránky" (tedy zpravidla 700 MB měsíčně) a jen oni mohli přijímat to, co si nasdíleli. Český systém Effaa šel dokonce tak daleko, že si vyvinul svůj program Enigma, pomocí nějž jste mohli rozbalit zaheslované soubory, které ze satelitu přicházely (jiná možnost nebyla). BitchSlapper a Effaa však již svoji činnost ukončily a nyní má za ně údajně vzniknout určitá náhrada, neboť italský EonZ je příliš otevřený a nezaručuje přístup pouze členům, ale prakticky všem majitelům připojení EON bez ohledu na to, zda "věnovali" komunitě svoji schránku nebo ne...

Tolik tedy aktuální situace kolem "sdílení" (což zřejmě většinu z vás zajímá), nyní se vrhněme na funkce, které současné připojení EON nabízí v rámci balíčku "E-DSL" s ročním předplatným a PCI kartou pro příjem - SkyStar2...

Co k tomu potřebujeme...

Jen pro pořádek: K připojení je nutná satelitní DVB karta (např. SkyStar2 PCI od firmy TechniSat), parabolická anténa o průměru nejméně 60 cm s univerzálním LNB konvertorem (digitálním) natočená na družici Astra 19,2°E (postačí např. "talíř" z balíčku UPC Direct). Více informací naleznete v článku z minulého roku...

Digitální televize

Nyní k jednotlivým možnostem. Stejně jako před rokem je i dnes možno přijímat satelitní televizi (z družice Astra, ale i jiných...). Ovšem to, nad čím jsem minulý rok spekuloval (a ostatní mi říkali, že je to zhola nemožné), se stalo skutečností - levná karta SkyStar2 (ale i jiné) umí v softwarovém režimu nyní používat programy MultiDec, ProgDVB nebo WatchTVPro a lze pomocí ní tak "pro vědecké účely" přijímat televizní stanice nejrůznějších kódovacích systémů - více informací nabízí tato fanouškovská stránka. Karta tak v podstatě může svojí funkcí (a s přimhouřením oka i kvalitou) nahradit mnohem dražší modely s hardwarovým dekódováním. Kromě klasické TV lze přijímat i "interní" televizní kanály EON - MTV Live, erotika, herní kanál, dostihy apod.

Stahování

Naprosto neomezené downloady rychlostí 2Mbit v jednom kanálu jsou nabízeny POUZE v rámci stránek EON - můžete si tak bez omezení stáhnout trailery, demoverze, hudbu, "umění" apod., a to pokud se jedná o "free" downloady (EON již totiž také zavedl systém Pay-per-View, kdy zaplatíte např. 4 EUR za shlédnutí filmu). Nabídka volného stažení je ovšem málo aktualizovaná a např. fanoušci počítačových her mohou být zklamáni, že zde novější demoverze najdou až cca. 2 týdny od jejich oficiálního vypuštění.

Uživatelské stahování - neboli oblíbená funkce "File Fetch" (rychlost rovněž 2Mbit v jednom kanálu) - je omezena na určitou kapacitu za měsíc. Můžeme se tedy podle různých variant setkat s měsíční kvótou 700, 1000, 1400 nebo 2000 MB, což je sice pro někoho málo, ovšem pokud cache skloubíte s některým se sdílecích systémů, můžete tak za měsíc do počítače dostat podstatně více (gigabajtů) dat.

Stále rovněž funguje volný projekt Sat@Once - Casablanca, což je příjem CELÝCH internetových stránek - o tom, která www zrovna "poběží", rozhodují sami uživatelé svým hlasováním. Dalším způsobem využití karty SkyStar2 je "zachytávání" souborů uživatelů satelitních datových služeb pomocí malých utilit, ovšem to je spíše kontraproduktivní, jelikož do počítače pak spíše míří hordy erotických obrázků, nesrozumitelných dat nebo virů.

Jednosměrný "živý" internet

Dříve málo využívaná funkce připojení EON SkyBooster nyní nabrala určitý smysl - dřívější zpoplatnění podle počtu hodin nyní bylo přeměněno na megabajty (např. v jednom z předplatných můžete probrouzdat volně až 1 GB dat měsíčně). Funguje na tom principu, že odchozí data probíhají přes telefon/ISDN (s ADSL nebo jiným typem připojení bohužel nefunguje...) a zpět vám s prodlevou několik desetin sekund až celých sekund přijdou satelitem, a to rychlostí až 768kbps, v praxi však 256-600kbps. Jelikož je ping příliš vysoký, není použití této aplikace příliš vhodné pro hraní počítačových her po internetu. Ovšem jako doplněk klasického brouzdání určitě potěší, zvláště když je zde určitý "volný kredit" za měsíc.

Konkurence EONu...

Minulý rok jsem byl kritizován za neuvedení konkurence jednosměrného satelitního internetu ke službě Europe Online, tak tedy nyní tak činím. První takovou službou je T-DSL via Satellit na družici Astra 19.2°E, kterou u nás poskytuje firma Pragonet. Jelikož jsem měl několik týdnů možnost díky firmě Pragonet toto připojení testovat, mohu vám sdělit mé bezprostřední dojmy...

Avizovaná rychlost jednosměrného připojení 768kbps u mě nebyla téměř nikdy dodržena, v ideálních podmínkách (dopoledne) downloady běhaly kolem 400-500kbps, večer se pak jednalo o maximum 250kbps s tím, že občas některé stránky či soubory nenabíhaly. Třeba byl problém v mé konfiguraci, v žádném případě jsem však se spolehlivostí nebyl spokojen - navíc byl problém s nasdílením "satelitního internetu" do druhého počítače, což se musí provádět přes proxy program a vše se tak rázem komplikuje... Služba je navíc poměrně drahá (bez omezení dat je služba dražší než nejlevnější připojení ADSL, a to se jedná pouze o podpůrný internet, k němuž je nutné mít stávající připojení!) a ceny oproti Německu (což je země "původu" služby T-DSL via Satellit) jsou v přepočtu vyšší.

Druhou službou je SkyDSL, ovšem ať se snažím, jak se snažím, stránka SkyDSL.cz mi nechce naběhnout, takže služba u nás už zřejmě nefunguje, takže jen nostalgicky uvedu odkaz na německou stránku. V podstatě zde šlo o něco podobného jako u SkyBoosteru nebo T-DSL, ovšem s tím rozdílem, že data byla posílána z družice EutelSat, a k příjmu jste si museli zakoupit nehorázně drahé zařízení.

Kdysi rovněž fungoval, a to zcela zdarma na obdobném principu italský NetSystem s jedním omezením - na obrazovce jste neustále sledovali reklamu, ovšem za cenu rychlého a bezplatného jednosměrného internetu se to dalo překousnout.

Ano nebo ne?

Tolik tedy stručný přehled jednosměrného satelitního internetu neboli změn, které se za poslední rok udály. Samozřejmě, pokud jste hráčem online počítačových her, nechcete navíc využívat stávající připojení, nebo se vám zdá kapacita "File Fetch" schránky příliš malá (i přes možnosti sdílení), zřejmě jej nevyužijete. Pak můžete sáhnout po dražším obousměrném internetu, které u nás nabízí např. Contactel nebo Tiscali, ovšem ani zde nenarazíte na ping v řádu desítek milisekund.

Pokud satelit nechcete, můžete samozřejmě využít bezdrátových technologií nebo Wi-Fi, pokud jste v dosahu ADSL služby Českého Telecomu, není ani tato varianta k zahození. Nesmím samozřejmě zapomenout na pevnou linku nebo jiné varianty připojení. Je pouze na vás, jakým způsobem a za kolik peněz rychlejšího internetu dosáhnete...

Balíček E-DSL od Europe Online (PCI karta SkyStar2 PCI + testovací předplatné satelitního internetu) laskavě zapůjčila firma iSAT Brno.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 13/2003: Instalujeme ADSL připojení!

V dnešním čísle magazínu vám nabízíme speciální téma - připojení ADSL. Objednali jsme službu, prožili jsme plno problémů, až jsme se konečné instalace dočkali....

Výběr článků

Načítám