Hlavní obsah

Firmy se hromadně zbavují počítačů, přecházejí na virtuální systémy

Novinky, Miloslav Fišer

Společnosti se stále častěji dobrovolně zbavují až desítek serverů. Nahrazují je virtuálními počítači, jejichž údržba je snadná a navíc levnější. Firmy tak sníží náklady na nákup a provoz informačních technologií až o 30 procent. Virtualizace je jediným řešením, jak ušetřit, tvrdí odborníci.

Článek

Zatímco nároky na firemní informační technologie rostou, rozpočty a pracovní týmy zůstávají stejné. Firmy proto řeší problém, jak s minimálními náklady zajistit bezproblémový chod výpočetní techniky. Stále větší počet manažerů proto hledá východisko v její virtualizaci.

„Virtualizace umožňuje nahradit až desítky serverů jediným strojem. Další potřebné servery jsou na tomto výkonném serveru provozovány virtuálně pomocí speciálních softwarů, například od firmy VMware,“ řekl Petr Mácha, specialista na oblast virtualizace ze společnosti S CZ. Virtuální servery se co do funkčnosti, rychlosti a dostupnosti nijak neliší od skutečných „kovových“ serverů.

Dosahují dokonce větší výkonnosti a flexibility než klasické hardwarové systémy. Virtualizace snižuje náklady na nákup a provoz informačních technologií až o 30 procent. „Namísto údržby mnoha serverů se totiž specialisté starají pouze o jediný. Ušetří se tak na výdajích za hardware, údržbě, energii, chlazení počítačů a vybavení prostorů pro provoz serverů včetně nájemného,“ vysvětlil Petr Mácha.

K virtualizaci donutí až dramatický růst nákladů

Specialisté IT podpory se navíc mohou místo rutinní údržby věnovat důležitějším úkolům. „Manažeři obvykle zpozorní, až když náklady na provoz IT představují 70 procent z celkových výdajů na vlastnictví informačních technologií. To je zbytečně pozdě,“ podotkl Petr Mácha.

Podle průzkumu společnosti Coleman Parks zhruba 88 procent firem plánuje v příštích dvou letech do virtualizačních projektů více investovat. „Meziročně se poptávka po virtualizaci v Česku zdvojnásobila. Řádově ročně u zákazníků zvirtualizujeme stovky serverů,“ dodal Petr Mácha.

Stále častěji začínají virtualizovat i malé a střední firmy

„Dříve jsme zaznamenávali především zájem ze strany firem s několika sty zaměstnanci, dnes virtualizaci nasazují i ve společnostech s několika desítkami pracovníků,“ řekl Mácha.

Důvodem pro virtualizaci je i využití stávajících kapacit zakoupeného hardwaru. Bez virtualizace totiž zůstává 90 procent početního výkonu serveru nevyužito. Podle analytiků společnosti IDC firmy loni ve světě zbytečně utratily přes 140 miliard dolarů za nevyužitou kapacitu serverů.

„Za posledních deset let se totiž výkonnost hardwaru natolik zvýšila, že výpočetní výkon značně předběhl požadavky běžně užívaných softwarů,“ vysvětlil Petr Mácha. V důsledku je bez virtualizace většina serverů využívána maximálně z deseti procent.

„Zbylý výkon leží zbytečně ladem a může být využit pro virtualizaci,“ uzavřel Mácha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám