Hlavní obsah

Evropský parlament si pozval šéfa Facebooku na kobereček

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po americkém Kongresu si pozval na slyšení šéfa Facebooku Marka Zuckerberga také Evropský parlament (EP). Europoslanci po něm budou chtít vysvětlení, jak se jeho sociální síť staví k ochraně dat a osobních údajů. Jedním z hlavních témat by mělo být také zneužití profilů jednotlivých uživatelů britskou společností Cambridge Analytica.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Zuckerberga vyzval přímo šéf EP Antonio Tajani. K jeho výzvě se ale připojila také celá řada europoslanců, kteří tvrdí, že by měla hlava Facebooku přijít také na evropskou půdu, když už byla i v americkém Kongresu.

V první řadě se chtějí europoslanci důkladně seznámit s postojem šéfa největší sociální sítě na světě ke kauze okolo Cambridge Analytica. Přestože únik dat se týkal převážně Američanů, postiženo bylo také více než 2,5 miliónu Evropanů. [celá zpráva]

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Tento týden se ukázalo, že společnost Cambridge Analytica zneužila daleko více profilů, než se předpokládalo. Tedy více než původně zmiňovaných 87 miliónů, uvedla to bývalá manažerka britské společnosti Brittany Kaiserová. [celá zpráva]

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aktivní ale podle prohlášení zaměstnanců byla i v jiných politických kauzách.

Zneužity mohly být všechny účty

Dalším důležitým bodem jednání má být to, co udělá Facebook pro to, aby se podobná kauza nemohla již nikdy opakovat. Během vyšetřování se totiž ukázalo, že Cambridge Analytica není jedinou společností, která data z této sociální sítě vysávala.

Vedení Facebooku dokonce přiznalo, že zneužity mohly být nejrůznějšími sběrači dat dokonce všechny uživatelské profily. [celá zpráva]

Zuckerberg zatím přímo na výzvu EP nereagoval. Už dříve se ale nechal slyšet, že bude s ohledem na rozsah kauzy spolupracovat se všemi zákonodárci, u kterých to bude nezbytné. A vzhledem k tomu, že Facebook působí celosvětově, pravděpodobně tím nemyslel pouze ty americké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám