Hlavní obsah

Eurotel přemění mobil ve vysílačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Eurotel jako první domácí operátor nasadil ve své síti technologii, která přemění mobil ve vysílačku. Nová služba Push To Talk (zmáčkni a mluv) umožňuje vytvořit si v mobilním telefonu skupinu uživatelů, kteří pak spolu mohou komunikovat zmáčknutím jediného tlačítka, podobně jako u vysílačky. Zároveň umožňuje komunikaci i více osob najednou.

Foto: Lukáš Kadeřábek, Supraphon

Jan P. Muchow se svým výběrovým albem, které vychází i na vinylu.

Článek

Generální ředitel Eurotelu Michal Heřman vidí největší využití služby mezi firemními zákazníky, jejichž spolupracovníci musí být neustále v kontaktu s firmou. Službu testuje například hasičský záchranný sbor, ale své uplatnění najde i třeba při sportovních aktivitách.

Levnější než běžné hovorné

Stejně jako u vysílačky je komunikace prostřednictvím služby jednosměrná, hovoří jeden účastník, příjemce poslouchá. Volající tak může hovořit s více lidmi najednou, a to ve stejný okamžik. Pro příjem je zpravidla užíváno automatické přijetí hovoru přes hlasitý reproduktor. Eurotel bude službu nabízet na několika mobilech od společnosti Nokia a později i dalších značek. Ceny firma oznámí začátkem roku 2005. Vzhledem k použití datové technologie GPRS by měly být nižší než běžné hovorné.

Konkurence zatím vyčkává

Konkurenční firma T-Mobile službu zavedla minulý měsíc v Německu a u nás ji spustí příští rok. K lepší kvalitě přenášeného hlasu by měla firmě pomoci nedávno spuštěná technologie EDGE, uvedla Martina Kemrová z tiskového oddělení firmy.

Oskar Mobil zatím o zavedení služby nerozhodl. Podle mluvčího Petra Šindlera je její zavedení úzce vázáno na dostupnost mobilních telefonů, které tuto službu podporují a kterých je nedostatek, a sjednocení technických standardů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám