Hlavní obsah

EU se shodla na odstraňování teroristické propagandy z internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Úřady zemí Evropské unie budou zřejmě moci nařizovat internetovým platformám, aby do hodiny mazaly příspěvky s teroristickým obsahem. Shodli se na tom ve čtvrtek zástupci členských států a Evropského parlamentu, kteří podpořili nové nařízení posilující pravomoc zemí v boji proti terorismu. Aby pravidla počítající s vytvořením společného postupu pro celou unii mohla začít platit, musí je ještě schválit zástupci vlád a plénum EP.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nové nařízení, po jehož rychlém přijetí volala v reakci na nedávné atentáty z Francie či Rakouska řada zemí, má znemožnit například koordinaci útoků či zveřejňování návodů k výrobě výbušnin. Úřady členských zemí budou mít na jeho základě pravomoc požadovat po provozovatelích sociálních sítí a dalších webových platforem, aby do hodiny od vyzvání smazaly teroristické příspěvky nebo k nim zamezily přístup. Orgány jedné země přitom bude moci využít tento nástroj pro celé území EU.

"Teroristé využívají videa svých útoků, někdy dokonce živě přenášená, jako prostředek k náboru (nových lidí). Zastavení teroristické propagandy je klíčem k našemu postupu proti radikalizaci," ocenila shodu na pravidlech navržených Evropskou komisí komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

EU chystá závazná pravidla pro odstraňování dezinformací

Internet a PC

Kritici zásahů do provozu internetu se obávali, aby nařízení nezasahovalo například do práce novinářů a nebyla automaticky odstraňována jakákoli zmínka o terorismu. Diskuse se vedly také o tom, jak zajistit, aby některé vlády nemohly využívat nařízení k omezování projevů a komunikace svých odpůrců.

"Zkoumat nebo psát o terorismu nesmí být znemožněno. Parlament ve své vyjednávací pozici odmítl filtry, které by mazaly obsah a mohly by tak zabránit legitimnímu obsahu v šíření pouze proto, že stroj to špatně vyhodnotil," uvedl místopředseda EP Marcel Kolaja, který je jedním ze zpravodajů parlamentního stanoviska k návrhu nařízení. Podle něj je sice pozitivní, že z původního návrhu vypadlo povinné používání automatických filtrů, problematická však zůstává například hodinová lhůta na smazání příspěvku, která může způsobit existenční obtíže například malým firmám s nevelkým počtem zaměstnanců.

Na rukou mám krev, napsala bývalá analytička Facebooku

Internet a PC

Aby nedocházelo k nadbytečnému omezování svobody projevu, obsahuje nařízení také možnost obnovit přístup k příspěvkům, které budou zpětně vyhodnoceny jako nezávadné. Firmy budou také muset každoročně zveřejňovat a zdůvodňovat přehled kroků, které proti teroristickému obsahu podnikly.

Nová pravidla jsou součástí společné unijní strategie v boji proti terorismu, kterou komise aktualizovala ve středu. Plán počítá mimo jiné i se zlepšením policejní spolupráce členských zemí včetně jednoduššího přístupu ke kódované komunikaci teroristů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám