Hlavní obsah

Egyptský prezident podepsal zákon zesilující kontrolu internetu

Káhira

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí podepsal zákon posilující kontrolu nad internetem. Úřady mohou zablokovat webové stránky, pokud usoudí, že ohrožují národní bezpečnost nebo hospodářství, informoval o víkendu server BBC. Na základě zákona pro boj s „kyberzločinem” bude osobám usvědčeným z provozování nebo i jen z navštívení takových stránek hrozit vězení nebo pokuta.

Foto: Amr Dalsh, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí

Článek

Úřady tvrdí, že nová opatření jsou nutná v boji proti destabilizaci a terorismu. Organizace na ochranu lidských práv ale vládu viní z pokusu potlačit jakýkoli politický odpor v zemi.

Káhirské Sdružení pro svobodu myšlení a projevu uvedlo, že už před ratifikací zákona bylo v Egyptě zablokováno více než 500 webových stránek.

Minulý měsíc egyptský parlament schválil jiný zákon, který má úřadům umožnit dohlížet na jakékoli účty na sociálních sítích s více než 5000 sledujícími. Tento zákon ještě na prezidentův podpis čeká.

Vyhlašování mimořádného stavu

Pozorovatelé upozorňují, že vzhledem k zákazům pouličních protestů zůstává internet jedním z posledních míst, kde mohou Egypťané vyjadřovat odlišné názory.

Organizace Human Rights Watch v červenci varovala, že egyptské úřady stále častěji při neoprávněném pronásledování novinářů, aktivistů a kritiků vlády využívají zákonů určených k boji proti terorismu a vyhlašování mimořádného stavu.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Nedávno byli zadrženi například známý aktivista a bloger Vaíl Abbás nebo komik Šádí abú Zajd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám