Hlavní obsah

Druhý dech pro staré počítače a notebooky

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Několik let starý počítač nebo notebook už nemusí současným nárokům uživatelů stačit. Kupovat kvůli tomu novou sestavu ale není vždy nutné. Velice často stačí jen PC vylepšit správnými komponenty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dva či tři roky staré počítače mají zpravidla dostatečně výkonné procesory, které běžného uživatele při práci příliš nezdržují. To opravdovou brzdou je nedostatek operační paměti. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je potřeba stále více.

Do většiny nových počítačů se proto dnes montují moduly o velikosti alespoň 4 GB. Nejlevnější sestavy však mají k dispozici stále jen 2 GB operační paměť, což u Windows 7 i starších Vist značně zdržuje při práci. Naštěstí další 4 GB paměti se dají pořídit už za 500 Kč.

Před koupí je nutné ověřit, jaký typ paměti je v notebooku nebo PC používán a zda je na základní desce volný slot po přidání dalšího modulu či zda bude nutné původní paměť nahradit. Vhodné je také ověřit, jaké má deska omezení kapacity paměti. Do některých starších modelů totiž nejdou nainstalovat více než 4GB moduly.

Rychlé SSD jsou v kurzu

Vedle operační paměti zdržují práci s počítačem nejvíce pevné disky. I tento problém je ale možné vyřešit pořízením takzvané SSD jednotky. Ta neobsahuje žádné pohyblivé součástky, díky čemuž je proti klasickým diskům daleko rychlejší.

To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače. Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Instalaci SSD disku zvládne i méně zkušený uživatel, pokud zakoupí speciální kit, který kromě podrobného návodu pro výměnu obsahuje i speciální software. Ten dokáže převést operační systém se všemi daty, programy i nastavením z HDD na SSD jediným kliknutím.

Vylepšovat jdou samozřejmě i ostatní komponenty počítače, rozdíl je však poznat většinou u specifických činností. Například rychlejší procesor ocení lidé, kteří rádi pracují s videem – stříhání a převody do jiných formátů trvají daleko kratší dobu.

Vhod může přijít i nová grafická karta, která dovolí hrát nejnovější počítačové hry i na maximální detaily a rozlišení. Moderní typy navíc dovolí k počítači připojit najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Na jednom pak může být například spuštěný film a na druhém internetový prohlížeč.

Jde to i zadarmo

Pro co nejrychlejší chod sestavy je vhodné PC pravidelně čistit. Řeč ale není o usazovaném prachu, ale o nepotřebném počítačovém smetí, které se do počítače ukládá při brouzdání po internetu či při otevírání příloh z e-mailů. Takzvané dočasné soubory totiž počítač sám nikdy nemaže. Po pár měsících práce přitom tyto zbytečnosti zabírají na disku klidně i několik GB prostoru.

Vymést z operačního systému toto smetí dokážou zdarma dostupné programy tak, aby byl počítač zase jako nový. Chytřejší programy navíc dokážou pracovat i s registry, což je v podstatě řídicí jednotka Windows. V ní se ukládají důležité instrukce jednotlivých aplikací, ale i jejich chyby – a právě chyby mohou PC sestavu výrazně zpomalit.

Neblahý vliv na rychlost počítače mají také počítačové viry či některé chyby v operačním systému. Proto by měl každý uživatel klást velký důraz na zabezpečení počítače i na aktualizace veškerého softwaru.

Asus MARS II: nejvýkonnější grafická karta

Pokud chcete na počítači hrát nejnovější akční 3D hry, neobejdete se bez dedikované grafické karty. Tím nejlepším, co je v současnosti možné pořídit, je model Asus MARS II, který se pyšní titulem nejvýkonnější grafická karta na světě.

Asus MARS II má na desce připojeny dva grafické procesory Nvidia GTX 580 v plné specifikaci 512 výpočetních jednotek a k tomu 3 GB paměti GDDR5. Frekvence obou jader byla stanovena na 782 MHz, což je o 10 MHz více než u běžné referenční GTX 580. Paměti běží na 4008 MHz.

Na pohled nejzajímavější je chlazení, které je vytvořeno speciálně pro tuto kartu. V počítačové skříni zabere karta tři sloty a při pořízení je tak potřeba zjistit, zda se nám tam monstrum o velikostech přibližně 32,5 x 21,7 x 6,3 centimetru vejde. Většina takto výkonných karet totiž zabírá v PC pouze dva sloty. Tato grafická karta by se na trhu měla objevit ještě před Vánocemi. Tuzemští prodejci ji dokonce začali nabízet v předobjednávce.

  • Klady: výkonnější grafická karta neexistuje
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: 34 000 Kč

Kingston HyperX SSD: rychlost hraje prim

Prakticky každá prodávaná SSD jednotka je rychlejší než většina pevných disků. I mezi SSD jsou ale rozdíly v rychlosti. Jedním z nejvýkonnějších modelů současnosti je Kingston HyperX.

Zatímco obyčejný pevný disk dokáže číst i zapisovat data rychlostí 110 MB/s, model HyperX čte data rychlostí 320 MB/s a zapisuje rychlostí 270 MB/s. Levnější SSD mají v průměru o 100 MB/s horší výsledky než Kingston HyperX. Takto vysoké hodnoty rychlosti uživatelé pocítí při spouštění Windows i jakýchkoliv programů, stejně jako při kopírování nejrůznějších dat. Práce s SSD je o poznání rychlejší, plynulejší a příjemnější než v případě HDD.

Foto: Novinky

Kingston HyperX SSD

Kingston HyperX se prodává buď jako samotná SSD jednotka, nebo jako kit se speciálním příslušenstvím pro montáž do počítačů a notebooků. V této variantě balení navíc obsahuje klonovací program Acronis pro snadný přenos dat ze starého disku na nový.

  • Klady: výrazné zrychlení počítače nebo notebooku
  • Zápory: cena SSD ve srovnání s klasickými pevnými disky
  • Cena: 5000 Kč (120GB verze); 10 000 Kč (240GB verze)

Nvidia 3D Vision: trojrozměrný obraz do každého počítače

Některé moderní sestavy už dokážou pracovat s trojrozměrným obrazem. Ani u starší sestavy nebo notebooku nemusí být uživatel o tento výdobytek moderních technologií ochuzen. Naučit PC pracovat s 3D dokáže zařízení Nvidia 3D Vision.

Ke sledování obrazu jsou potřeba polarizační brýle, které dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. Brýle jsou součástí balení. Technologie spolupracuje pouze s monitory a televizory, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz).

Foto: Novinky

Nvidia 3D Vision

V praxi působí trojrozměrný obraz velice dobrým dojmem. Obzvláště to platí u počítačových her, kdy působí zážitek z hraní daleko věrnějším dojmem. U přehrávání běžných filmů na DVD je už zážitek menší a video působí jako uměle vytvořené.

  • Klady: jednoduchá instalace
  • Zápory: u filmů působí video jako uměle vytvořené
  • Cena: 2500 Kč

CCleaner: zatočí s počítačovým smetím

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit.

Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže program CCleaner. Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku. Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní.

Foto: Novinky

CCleaner

Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu – také to CCleaner dokáže.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: při nevhodném nastavení může CCleaner smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: piriform.com/ccleaner

Auslogics Disk Defrag: zrychlí disk

Operační systém Windows 7 v sobě ukrývá funkci defragmentace pevných disků. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání. Pokud vám ale vestavěný nástroj v sedmičkách nevyhovuje, například kvůli menším možnostem nastavení, je vhodné využít speciální aplikace.

Foto: Novinky

Auslogics Disk Defrag

Jednou z nich je program Auslogics Disk Defrag. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

  • Klady: přehlednost aplikace
  • Zápory: v automatickém režimu je úbytek výkonu poznat
  • Kde stahovat: www.auslogics.com/products

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám