Hlavní obsah

Dočasné tetování varuje - už jste vypili dost

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Šikovný vynález v podobě ´dočasného tetování´ hlídá stav vaší střízlivosti a zprávou na mobilní telefon vám napoví: další skleničku si už raději nedávejte. Přístroj vytvořili odborníci na nanotechnologie z univerzity v kalifornském San Diegu.

Foto: University of San Diego

Prototyp dočasného tetování, které hlídá stav vaší střízlivosti.

Článek

„Je zde využit elektrochemický senzor, který určuje hladinu alkoholu z potu na lidské kůži,“ vysvětlují webové stránky iflscience.com.

Celý vynález je vlastně tenká hydrogelová náplast, odtud přezdívka „dočasné tetování“, s elektrodami a látkou pilokarpin, která má za úkol vyvolat pocení. Destička s plošnými spoji poté informaci vyhodnotí a do čtvrt hodiny už máte díky speciální aplikaci na mobilu zprávu.

Foto: University of San Diego

Prototyp dočasného tetování, které hlídá stav vaší střízlivosti.

Podle autorů je jejich přístroj pohodlnější než dosavadní alkoholtestery, stačí ho jen nosit na ruce, v pohybu člověku nijak nebrání, a sám přežije i všemožné ohýbání.

„Tato technologie nabízí přesný, praktický a rychlý způsob, jak u člověka hlídat konzumaci alkoholu a předejít tak tomu, aby řídil v opilosti,“ uvádí Joseph Wang, profesor ze zmíněné univerzity.

V budoucnu by se totiž přístroj mohl spojit s vaším autem a včas mu napovědět, kdy už nemá nastartovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám