Hlavní obsah

Data do cloudu ukládá třetina českých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Data do tzv. cloudu, tedy externího úložiště na internetu, ukládá již asi třetina českých firem. Ve 28 procentech cloudové služby využívají pro e-maily a ukládání dokumentů. Oblíbená je také možnost přístupu ke vzdálenému počítači, což je řešení pro zaměstnance, kteří preferují práci z domova. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti Algotech mezi 520 tuzemskými firmami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pomocí cloudových služeb firmy využívají i kancelářský software, účetní software či přístup k různým databázím. Globální obliba cloudových řešení neustále stoupá, podle portálu Iotforall.com provozuje v cloudu alespoň jednu aplikaci 73 procent společností. Klíčové jsou tyto služby hlavně pro mediální společnosti, jako jsou například vydavatelství.

Čtvrtina českých firem si podle průzkumu na správu informačních technologií najímá externího dodavatele a polovina využívá vlastního specialistu. IT má přitom téměř každá tuzemská společnost, minimem je e-mail nebo program pro účetní.

Jen osm procent českých společností má vlastní IT oddělení. V desetině podniků se otázkám výpočetní techniky věnuje sám majitel. "Hlavně v menších firmách stále řeší IT, stejně jako další provozní věci, majitel. Jenže oblast správy a ochrany dat je tak specifická, že by se jí měl věnovat odborník, který oboru rozumí a zároveň má čas sledovat nové trendy a aktuality," podotkl František Zeman z Algotechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám