Hlavní obsah

ČOI varovala před nebezpečnou handsfree sadou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) v pátek varovala před nebezpečným bezdrátovým odposlechem, který je určen pro mobilní telefony. Tato sada handsfree, která byla vyrobena v Číně, může podle inspekce způsobit i požár. Dovoz do tuzemských obchodů byl proto zakázán.

Foto: ČOI

Nebezpečné čínské handsfree

Článek

Přístroj ukrývající se v červené kartónové krabici má na obalu velkými písmeny napsaný název Monitor. Ze štítku pak lidé mohou vyčíst: „Odposlech GSM přes SIM kartu sám zavolá“. Do České republiky přístroj dováží IMPO Express, s. r. o.

„Balení výrobku obsahuje též ,USB nabíječku pro iPhone design Apple‘ a propojovací šňůru. Výrobek je distribuován v kartónové krabici s průhledným plastovým okénkem,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Frölich.

Foto: ČOI

Balení zakázaného výrobku

Podle něj vykazuje sada handsfree hned několik vad. „Výrobek jakožto souprava je nedostatečně odolný proti ohni a proti náhodným přepětím v elektrické síti. Případná porucha v elektronickém obvodu nabíječky s následným vznikem požáru představuje vysoké riziko. Také průraz mezi vstupním a výstupním obvodem nabíječky může následkem přechodného přepětí v síti způsobit úraz elektrickým proudem,“ konstatoval Frölich.

Právě s ohledem na vysokou míru rizika pro uživatele byl dovoz tohoto výrobku do České republiky zakázán, stejně jako jeho prodej. ČOI zároveň handsfree sadu nahlásila Ministerstvu průmyslu a obchodu, které by ji mělo zveřejnit v databázi nebezpečných výrobků RAPEX.

Reklama

Výběr článků

Načítám