Hlavní obsah

Číňané závislí na internetu dostávají elektrošoky

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské vládě se příliš nelíbí, jakou popularitu si v zemi získal internet. Mezi milióny uživatelů však rychle přibývá závislých, takže se pro ně komunističtí předáci rozhodli založit speciální léčebny. V nich se mohou notoričtí surfaři dočkat také elektrošoků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle sociologických průzkumů je v Číně až čtrnáct procent teenagerů závislých na internetu. Komunistická liga mládeže v tom vidí opravdový sociální problém, který vážně ohrožuje budoucnost země.

První kliniku pro léčbu závislých na internetu zřídila vláda v Daxingu, městské čtvrti hlavní metropole. Je to stará psychiatrická léčebna vystavěná na metodách armádního výcviku. Pacienti podstupují terapeutická sezení, vojenský výcvik, léčbu medikamenty, hypnózu a elektrošoky.

Každý den kúrou projde v průměru šedesát mladých osob, při maximálním vytížení až dvě stě osmdesát. Věkový průměr klientů se pohybuje mezi dvanácti a čtyřiadvaceti roky. Léčba je však velmi nákladná, rodiče mladistvých přijde na desetinásobek průměrné mzdy.

Vedle Číny se rozhodla omezovat čas strávený na internetu také Jižní Korea, Thajsko a Vietnam. Omezený přístup mají mladí lidé především do internetových kaváren. Weby provozující síťové hry navíc odpojí každého uživatele, který je připojen více než pět hodin v celku.

Vláda již v minulosti omezila přístup k některým internetovým adresám a zavedla cenzuru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám