Hlavní obsah

České Radiokomunikace rozšíří WiMAX po celém Česku do konce října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Radiokomunikace chtějí rozšířit bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu prostřednictvím technologie WiMAX po celé ČR do konce října. Firma chce síť komerčně spustit ve 25 tuzemských městech včetně desítky největších. Uvedli to zástupci firmy na úterní tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Výhodou technologie WiMAX oproti příbuznému Wi-Fi je možnost dosáhnout větší vzdálenost od vysílače.

Článek

"V České republice je mnohdy náročné získat kvalitní připojení k internetu. Metalické linky mají řadu technických omezení a nedostačují požadavkům zákazníků, bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi je zase často nespolehlivé a navíc s omezeným dosahem," uvedl manažer rozvoje služeb a podnikání Radiokomunikací Marcel Procházka.

Výhodou technologie WiMAX oproti příbuznému Wi-Fi je možnost dosáhnout větší vzdálenost od vysílače, která se může v případě příjmu v budovách pohybovat kolem dvou kilometrů, mimo budovy pak až 15 km. To je zhruba třikrát více než možná vzdálenost koncového bodu od nejbližší ústředny u konkurenčního ADSL. V současnosti existuje v tuzemsku několik desítek sítí převážně v menších městech. Přenosová rychlost se pohybuje kolem pěti Mbit/s, ADSL dosahuje až 20 Mbit/s.

Budoucnost technologie WiMAX
WiMAX podporuje největší světový výrobce čipů Intel. Do konce letošního roku by služba měla mít celosvětově 20 miliónů uživatelů a v příštím roce by se měl jejich počet zdvojnásobit. V roce 2012 by tak mělo WiMAX využívat okolo 133 miliónů uživatelů. V současnosti je postaveno přibližně 490 sítí ve více než 130 zemích světa.

Radiokomunikace zahájily v lednu pilotní provoz internetové sítě v Praze a během léta pokrývají další města. Na přelomu července a srpna byl zahájen provoz WiMAXu v Brně, Českých Budějovicích, Liberci, Opavě, Ostravě, Prostějově, Plzni, Znojmě, Olomouci a Pardubicích.

V průběhu srpna a září bude zahájen provoz také v Karlových Varech, Zlíně, Chebu, Ústí nad Labem, Berouně, Hradci Králové, Písku, Táboře, Uherském Hradišti, Děčíně, Domažlicích, Jablonci nad Nisou a Mariánských Lázních. Do konce října pak výstavbu dokončí v Poděbradech a ve Dvoře Králové nad Labem.

Kolik stojí bezdrátové připojení WiMAX

Technologie WiMAX najde uplatnění především v místech, kde není dostupnost internetu od kabelové televize nebo ADSL. Ceny konkurenčních operátorů jsou totiž zpravidla nižší, nebo za stejnou cenu nabízejí vyšší přenosovou rychlost. Cena WiMAX od Radiokomunikací pro domácnosti o rychlosti 3 Mbit/s začíná na 999 Kč měsíčně, pro firmy pak nejlevnější služba vyjde na 1 773 Kč.

Pro srovnání poskytovatel kabelové televize UPC nabízí aktuálně dva internetové tarify 10M a 30M. Jak samotné názvy připojení napovídají, rychlost připojení činí 10 Mbit/s nebo 30 Mbit/s. Donedávna ještě společnost nabízela připojení s rychlostí 20 Mbit/s, to ale bylo zrušeno. [celá zpráva]

Současné nabídky internetového připojení bude UPC navíc doplňovat o dva nové tarify, jejichž rychlosti budou dosahovat 50 a 100 Mbit/s. Měsíční paušál nejrychlejšího připojení 100M by přitom podle informací mluvčího neměl přesáhnout hranici 1 800 Kč.

Jak si vedou další internetová připojení v porovnání s konkurencí, naleznete ve starším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám