Hlavní obsah

Češi mění mobil jednou za dva až tři roky

Právo, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů používá mobilní telefon maximálně dva až tři roky. Pak si pořídí nový. Do koupě nového mobilu jsou lidi ochotni investovat víc než před lety, jejich nároky na přístroj se však příliš nemění.

Článek

„Průměrná doba používání mobilního telefonu v ČR jen dva až tři roky. V Evropě je to míň, spíše jeden až jeden a půl roku. Vysvětlením může být fakt, že většina českých zákazníků si kupuje dotovaný mobilní telefon, který je vázaný určitou délkou smlouvy,“ řekl mluvčí společnosti Telefónica O2 Martin Žabka.

Jak uvedl, životnost mobilu se zhruba shoduje s délkou, kdy se Češi obvykle začínají poohlížet po novém přístroji. Při každodenním používání je to maximálně tři roky.

„Následně se totiž snižuje výkon baterie. Máme však i zákazníky věrné svému mobilnímu telefonu, kteří pravidelně mění baterii a jsou tak majiteli již opravdu historických kousků,“ dodal Žabka.

Vede tatranka

Češi se proti ostatním státům neliší pouze v délce užívání mobilního telefonu, ale i v nárocích na něj. Jsou poměrně skromní, ale mnohem konzervativnější.

„Mezi nejoblíbenější patří stále tvar nazývaná tatranka, nižší střední třída, s fotoaparátem,“ sdělila Jitka Pacolová ze společnosti T-Mobile.

Mobilní telefon je dlouhodobě populárnější než pevná linka

Fakt, že v ČR vedou klasické mobilní telefony, potvrzuje i Filip Hrubý, mluvčí firmy Vodafone.

„Různé vysouvací mobily a véčka má v oblibě menšina zákazníků. Češi jsou konzervativní také co se týče funkčnosti telefonu, vyžadují především základní funkce. jako jsou volání a SMS, byť v posledních dvou letech výrazně stoupá zájem o telefony s fotoaparátem nebo MP3 přehrávačem,“ konstatoval Hrubý.

Počet mobilů v ČR odhadl na zhruba 13 miliónů. Podle údajů konkurenční společnosti T-Mobile bylo množství dalších nepoužívaných mobilů v ČR na konci loňského roku pět až osm miliónů kusů. I když se nároky na mobil u Čechů nezvyšují, roste jejich ochota utratit za něj více peněz než v předcházejících letech.

Lidé utratí za nový telefon i deset tisíc

„Nejprodávanější jsou telefony mezi pěti až deseti tisíci korunami. Zde se jedná o přibližně 40 procent trhu. Výrazně však roste i podíl mobilů v cenové relaci nad 10 tisíc korun,“ sdělil Hrubý.

To, že Češi na mobilech nešetři, potvrdil také Žabka: „Nejdražší se prodávají i za 20 tisíc korun. Stále je ještě spousta lidí, kteří si sednou do restaurace a vystaví svůj nejnovější telefon na stůl.“

Statistiky hovoří jasně

Například čeští senioři se podle všeho technickým vymoženostem nebrání. Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že loni měl mobilní telefon už každý druhý. V roce 2003 to byl přitom každý čtvrtý penzista. Senioři tak patří ke skupině obyvatel, kde se během čtyř let nejvíce navýšil počet majitelů mobilního telefonu.

Statistiky ČSÚ také ukazují, že vlastníky mobilu jsou více muži. V ČR má mobilní přístroj 89 % mužské populace, u žen jde o 82 %. Největší podíl majitelů mobilního telefonu najdeme u lidí ve věkové skupině mezi šestnácti a čtyřiatřiceti lety.

S telefonem u ucha lze také potkat častěji absolventa vysoké školy než základní. Největší oblibě se těší mobil v Praze, kde ho má 89 % lidí. Nejméně populární je pak v Královéhradeckém kraji. Tady má tento přístroj jen 78 % obyvatel.

Podíl jednotlivců s mobilem
rokseniořistudenti
200326 %86 %
200435 %92 %
200540 %92 %
200649 %98 %
200753 %98 %
Zdroj: Český statistický úřad, pozn. zaokrouhleno

Anketa

Jak často kupujete nový mobilní telefon?
V rozmezí jednoho roku
7,5 %
Většinou do dvou let
21,3 %
Po více než dvou letech
71,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5674 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobily už mají i čtečku otisků prstů

Notebooky zůstávají stále stejné, designových novinek je pomálu. V oblasti mobilních telefonů se je však stále na co dívat. Dokazují to novinky z dílny Asusu...

Mobil bez signálu se stal fóbií moderní doby

Oženit se, nastoupit do nového zaměstnání či jít k zubaři - to byly donedávna uznávané příčiny velkého stresu. Ale zdá se, že nyní se jim začíná vyrovnávat...

Výběr článků

Načítám