Hlavní obsah

Češi málo sportují, více času tráví na internetu

Češi ve svém volném čase příliš nesportují, hodně času ale tráví u internetu. Průzkum společnosti Mediaresearch zjistil, že 39 procent lidí se vůbec nevěnuje aktivnímu sportu. Vysoké oblibě se však těší výlety a procházky, na které si najdou čas aspoň jednou za měsíc tři čtvrtiny obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Respondenti uváděli internet nejčastěji jako zdroj aktuálních informací a jako prostředek vzdělávání.

Článek

Svůj volný čas lidé tráví především četbou novin a časopisů a poslechem hudby. Početná skupina občanů se věnuje internetu a zábavě s počítačem. Dvě pětiny lidí se této činnosti nevěnují vůbec, což je dáno vybavením domácnosti.

Respondenti uváděli internet nejčastěji jako zdroj aktuálních informací a jako prostředek vzdělávání. Rádio berou lidé hlavně jako zdroj odpočinku a video a DVD si volí v případě, že chtějí napětí a pobavit se. K televizi se Češi nejčastěji uchylují, když potřebují napětí, zahnat nudu, pobavit se nebo potřebují téma rozhovoru s přáteli.

Důležitou roli hraje televize pro lidi i při získávání aktuálních informací. Naopak nejméně často ji používají jako prostředek vzdělávání.

V této oblasti si stále drží primát knihy. Při výběru televizního programu se většina Čechů přitom řídí přehledy z médií a tím, že pořady přepínají a hledají, co je zaujme. Největší nárůst v oblasti médií podle Mediaresearch zaznamenal internet a dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat.

Loni neměly přístup na internet jen dvě pětiny Čechů starších patnácti let, přičemž ti, co přístup k internetu měli, trávili u něj v průměru téměř hodinu denně. Doma má přístup k internetu 43 procent dospělých. Nejoblíbenější službou internetu je mezi dotázanými elektronická pošta, uvádí Mediaresearch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám