Hlavní obsah

Češi jsou národem turistů. Za 11 měsíců procestovali s Mapy.cz 15 miliónů km

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu loňského roku přibyla na Mapy.cz nová funkce zvaná Stopař, díky níž může kdokoliv snadno zaznamenat každý svůj krok. Po necelém roce provozu se ukázalo, že Češi jsou nadšení turisté, za pouhých 11 měsíců naplánovali přes 230 000 pěších výletů, při nichž urazili přesně 2 608 655 km průměrnou rychlostí 4,6 km/h. Celkově nachodili, naběhali a najezdili celkem 15 miliónů kilometrů.

Foto: Mapy.cz

Mapa ukazuje místa, kde lidé plánovali výlety. Zelené a následně červené stopy představují lokality, které jsou nejpopulárnější.

Článek

„Potvrzuje se tak, že jsou Češi národem turistů. Za necelý rok totiž lidé v ČR i v zahraničí nachodili, naběhali a najezdili celkem 15 miliónů kilometrů. Mezi nejaktivnější patří výletníci ze Středočeského kraje. V zahraničí lidé holdují vysokohorské turistice ve slovenských Tatrách nebo v alpských zemích. Stopaře Češi použili v rovné stovce zemí, včetně netradičních lokalit jako Faerské ostrovy, Uruguay nebo Kyrgyzstán,“ uvedla PR specialistka společnosti Seznam.cz Petra Dvořáková.

Z dat dále vyplývá, že průměrný Čech vyráží na 11 km dlouhé pěší výlety a stráví na nich 2,5 hodiny. „Ukazují to data z funkce Stopař za období od 1. listopadu 2016 do konce letošního září,“ doplnila Dvořáková.

„Stopař je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz a umožňuje zaznamenávat trasu výletu, běhu, projížďky na kole, případně délku jízdy autem. Čísla ukazují, že Češi patří mezi národy, které pohyb venku a především výlety vyhledávají často a rády. V četnosti i délce výletů se však jednotlivé regiony ČR od sebe zásadně liší,“ zdůraznila PR specialistka.

Foto: Mapy.cz

Ukázka Stopaře v mobilní aplikaci Mapy.cz.

Turistika kvete ve Středočeském kraji

Nejpopulárnějším krajem pro turistiku jsou střední Čechy. „Tam lidé se Stopařem ušli 341 tisíc kilometrů. To může souviset s faktem, že Pražané často a rádi vyrážejí na výlety za hranice města. Na druhém místě je Jihomoravský kraj s překrásným Moravským krasem, Pálavou a Lednicko-valtickým areálem,“ uvedla Dvořáková.

„Zde Stopař zaznamenal 258 tisíc nachozených kilometrů. Vítěznou trojici uzavírá kraj Moravskoslezský s trasami mimo jiné v malebných Beskydech. Medailistům poměrně těsně šlapou na paty Jihočeský kraj rybníků a Šumavy společně s Královéhradeckým krajem výletů na Sněžku a krkonošské hřebeny,“ poznamenala.

Zajímavé je, jak se žebříček míst promění ve chvíli, kdy budeme hodnotit délku výletů. „Na nejdelší trasy se vyráží v Jihočeském kraji. Průměrná procházka mezi malebnými rybníky nebo na Šumavě byla dlouhá 13,8 km a trvala 2 h 47 min. Naopak nejkratší výlety lidé absolvují v Ústeckém kraji a Praze. V severních Čechách měřila procházka v průměru jen 8,6 km a trvala 2 h 4 min. V Praze lidé průměrně nachodili 9,3 km za 1 h 54 min,“ konstatovala Dvořáková.

Podle ní se nejrychleji (4,97 km/h) chodí v jižních Čechách a na Pardubicku. A zároveň také v Praze, kde patrně lidé používají nejspíše Stopaře jako krokoměr. Naopak nejpomaleji chodí lidé v Libereckém a Královéhradeckém kraji, což patrně souvisí s tím, že se na území těchto dvou krajů vyskytují strmé vrcholky našeho nejvyššího pohoří Krkonoš.

„Češi jsou národem nadšených cyklistů. I to potvrdila funkce Stopař. Cyklisté, kteří ji využívají, celkově ujeli po Česku přes 3,5 miliónu kilometrů. Na cyklistickou špičku se dostal Karlovarský kraj se 735 tisíci najetými kilometry. Trasy v Slavkovském lese a Krušných horách jsou evidentně lákavé. Silnou trojku doplňují Jihočeský a Středočeský kraj – ten první s tradičními šumavskými cyklostezkami, druhý zase v součtu s hlavním městem s nejvyšším počtem obyvatel,“ podotkla PR specialistka společnosti.

Poslouží i v zahraničí

Jak je vidět z mapy v úvodu článku, Stopaře používají lidé také v zahraničí. „Za necelý rok jej využili v rovné stovce zemí a v zahraničí s ním nachodili na 600 tisíc kilometrů. Využívání Stopaře zhruba kopíruje oblíbenost našich turistických destinací,“ prohlásila Dvořáková.

„Výsostnou pozici má Slovensko, kde Češi ušli na výletech téměř 200 tisíc kilometrů. Následují Rakousko, Německo a Itálie, tedy alpské země, kam s oblibou vyrážíme za vysokohorskou turistikou. Češi tam dle Stopaře zdolali na výletech dohromady takřka 160 tisíc km. A jak vidět, vysoké kopce také způsobují, že chodíme podstatně pomaleji než doma. Průměrná rychlost klesá o více než kilometr za hodinu. První neevropskou zemí jsou se třemi tisíci kilometrů na 23. místě USA, následované Indií a Čínou,“ uzavřela.

Stahovat mobilní aplikaci Mapy.cz je možné zde.

Jak funguje Stopař na Mapy.cz

Stopař je dostupný v mobilní aplikaci Mapy.cz. Jde v podstatě o funkci, díky které je možné uchovávat své vzpomínky a záznamy z absolvovaných cest.

Použití stopaře je velmi jednoduché. Stačí otevřít aplikaci Mapy.cz a kliknout na tlačítko vpravo dole nad mapou. V ten okamžik začne Stopař zaznamenávat délku ušlých stop, trvání chůze či jízdy, průměrnou rychlost a výškový profil trasy, dokud jej nezastavíte.

Záznam si pak můžete snadno uložit do batůžku v aplikaci, kde si také zvolíte, zda šlo o chůzi, běh, cyklojízdu nebo jízdu autem.

Zajímavé je, že všechny uložené záznamy se následně zobrazují nejen v mobilní aplikaci, ale přihlášeným uživatelům také přímo na počítači ve webovém prohlížeči na serveru Mapy.cz.

Záznamy je pak možné snadno sdílet na sociálních sítích Facebook, Twitter či Google+. Nechybí ani možnost odeslání konkrétního odkazu například prostřednictvím e-mailu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám