Hlavní obsah

Boj o síťovou neutralitu. Ministerstvo žene Kalifornii před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech se schyluje k novému boji o takzvanou síťovou neutralitu, princip volného fungování internetu bez vnějších zásahů. Zásadu v roce 2015 prosadil kabinet tehdejšího prezidenta Baracka Obamy, nynější vláda ale tato pravidla zrušila. Stát Kalifornie teď o své vůli síťovou neutralitu znovu nastolil a vysloužil si okamžitou žalobu federální vlády.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Princip volného fungování internetu bez vnějších zásahů v roce 2015 prosadil kabinet tehdejšího prezidenta Baracka Obamy.

Článek

Přelomové rozhodnutí z roku 2015 zajišťovalo rovnocenný přístup k obsahu na internetu bez zásahu firem, které přístup zprostředkují. Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví bylo dosud jen pod velmi malým úředním dohledem. Evropa na sklonku roku 2015 přijala pravidla, která mají síťovou neutralitu chránit.

Americká Federální komise pro spoje (FCC), ovládaná republikány, předloni v prosinci navzdory protestům pravidla síťové neutrality zrušila, rozhodnutí oficiálně vstoupilo v platnost letos v červnu. Krok byl vítězstvím pro kabelové firmy a mobilní operátory, kterým umožňuje určovat, k jakému obsahu se uživatelé dostanou. Poskytovatelé internetu navíc mohou za poplatek nabízet rychlejší internetové služby.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump při návštěvě sídla záchranářů ve městě Conway

Zřejmě nejsilnější protesty vyvolal postup vlády Donalda Trumpa v Kalifornii, nejlidnatějším státě USA. Její guvernér Jerry Brown v neděli podepsal zákon, jímž v Kalifornii pravidla síťové neutrality obnovil. Reakce následovala okamžitě – ještě týž den ministerstvo spravedlnosti USA stát Kalifornii zažalovalo.

"Ministerstvo by mělo svůj drahocenný čas věnovat jiným úkolům než soudní žalobě," připustil ministr Jeff Sessions. "Máme ale povinnost chránit pravomoci vlády a ústavní pořádek. Pustíme se do toho energicky a jsme přesvědčeni o vítězství, protože fakta jsou na naší straně," uvedl v prohlášení, z něhož citoval server Politico.

Kalifornie nebude snadný soupeř

Kalifornie nebude pro Bílý dům snadným soupeřem, její hlas je na poli moderních technologií mocný. Stát je domovem velkého množství velkých internetových firem a v oboru kybernetiky je považován nejen v USA za uznávaného průkopníka.

Kalifornie je zároveň baštou amerických demokratů, kteří stojí vůči Trumpově vládě v opozici. Stát se zapojil do řady protestních hnutí i žalob proti restriktivní migrační politice Washingtonu a je jedním z hlavních zastánců liberálního přístupu k ochraně přistěhovalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám