Hlavní obsah

Bitcoin se propadl zpět pod hranici 500 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v polovině srpna to vypadalo, že se bitcoinu podaří překonat hranici 600 000 korun. Místo toho ale začala nejznámější kryptoměna na světě pomalu ztrácet, během uplynulého víkendu se kurz přehoupl pod půlmilionovou hodnotu. A pod ní se držel také během prvního dne nového týdne. Vyplývá to z informací specializovaného serveru Coinmarketcap.

Článek

Během května a června se hodnota bitcoinu propadla o stovky tisíc korun – z 918 230 Kč až na 452 900 Kč, což představovalo nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Srpen byl ale opět ve znamení růstu, v polovině druhého prázdninového měsíce se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 597 549 Kč. Poslední dva týdny ale byly ve znamení poklesu, což vyvrcholilo propadem pod již zmiňovanou půlmilionovou hranici.

Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za poslední týden

Novodobá zlatá horečka opadá, rostoucí ceny elektřiny způsobily odliv těžařů kryptoměn

Internet a PC

V pondělí ráno se jedna virtuální mince nabízela za 466 680 Kč. Odpoledne sice hodnota vzrostla až na 497 310 Kč, stále jde však o jeden z nejhorších výsledků uplynulého měsíce.

Propad má za sebou také ethereum. Druhá nejznámější kryptoměna se ještě v polovině uplynulého týdne obchodovala za 42 320 Kč, na konci týdne ale následoval propad až na 35 630 Kč. Za takovou částku se ethereum nabízelo ještě v pondělí ráno, odpoledne kurz stoupl na 37 290 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se proto mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Výběr článků

Načítám