Hlavní obsah

Zaplaťte, nebo vás odstřelíme. Kybezločinci straší DDoS útokem

Novinky, ort

Počítačoví piráti začali v tomto týdnu šířit nevyžádané e-maily, ve kterých vyhrožují příjemcům DDoS útokem. Tedy jinými slovy, že jsou schopni odstřelit jejich webové stránky a servery. Za odvrácení hrozby požadují výkupné. Útok je cílen především na firmy, upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím CSIRT.cz

Výhružný e-mail, ve kterém kyberzločinci vyhrožují DDos útokem

Článek

„Do e-mailových schránek různých společností se začaly šířit zprávy vyhrožující DDoS útokem,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Při DDoS útoku stovky až tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Platba v bitcoinech

Za odvrácení útoku požadují kyberzločinci výkupné. „Autoři této výhružné zprávy požadují od uživatelů zaplacení 0,17 bitcoinu za to, že na danou síť neprovedou útok,“ konstatoval Bašta.

I když se požadovaná částka může zdát nízká, opak je pravdou. Jeden bitcoin má totiž v současnosti hodnotu zhruba 13 000 Kč. V přepočtu na koruny tak útočníci chtějí zaplatit více než 2200 Kč. Zaplatit je prý nutné do pěti dnů, jinak bude útok proveden.

Bitcoiny přitom kyberzločinci nevolí náhodou. Tato virtuální měna se totiž prakticky nedá vystopovat, což znesnadňuje odhalení počítačových pirátů.

Krádež identity i dat

Kromě DDoS útoku počítačoví piráti ve zprávě tvrdí, že jsou schopni ukradnout identitu z napadeného počítače a zneužít uložená data. Zatím nicméně není znám žádný případ, kdy by počítačoví piráti po zaslání podobných e-mailů skutečně útok provedli.

„Pokud byl na vaši společnost tento DDoS útok proveden, kontaktujte nás na adrese abuse@csirt.cz,“ uzavřel Bašta.

Reklama

Výběr článků

Načítám