Hlavní obsah

Úspěšní vyděrači

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veřejnost se dostala zpráva, že Nokia musela zaplatit milióny eur vyděračům, kteří hrozili, že zveřejní šifrovací kódy.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Finská televize odvysílala dokument s detaily vyšetřování kriminálního případu vyděračství, kde obětí byl finský výrobce mobilních telefonů Nokia. Případ je sedm let starý. Kriminálním živlům se podařilo získat kódy, jimiž byl zabezpečen operační systém Symbian, kdysi dominantní operační systém na vznikajícím trhu smartphonů. Vyděrači hrozili, že pokud nedostanou požadované výkupné, zveřejní na internetu šifrovací kódy, jimiž byl Symbian chráněn před spuštěním neautorizovaných aplikací. Se znalostí těchto kódů by bylo možné podsouvat operačnímu přístroji libovolnou aplikaci, a to bez jakéhokoli rizika odhalení.

Vedení Nokie souhlasilo s požadovaným způsobem předání výkupného na parkovišti ve městě Tampere, ale informovalo policii a předání proběhlo pod jejím dohledem. Policejní operace však selhala a zločincům se s výkupným podařilo zmizet.

Starý případ Nokie ukazuje, že vyděračství je v rámci počítačové kriminality oblíbenou praktikou. Aktuální je především využití šifrovacího malware Cryptolocker, který zašifruje v napadeném zařízení uživatelská data a za šifrovací klíč k odemčení požaduje výkupné v řádu stovek dolarů. Zločinci dosud získali tímto způsobem podle odhadů bezpečnostních expertů zhruba 1,1 miliardy dolarů.

Výzkumníci společnosti ESET zveřejnili začátkem června 2014 analýzu prvního šifrovacího malwaru pro mobilní přístroje a tablety na platformě Android. Malware dostal název Simplocker a zatím je podle všeho pouze v testovacím režimu, především v Rusku a na Ukrajině. Rostoucí okruh způsobů, jakým se tato hrozba šíří, však ukazuje, že široké nasazení je otázkou velmi blízké budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám