Hlavní obsah

Trojský kůň Emotet oslabil, stále jde ale o nejrozšířenější hrozbu

Žebříčku nejrozšířenějších bezpečnostních hrozeb kraloval během letních prázdnin opět nechvalně známý trojský kůň Emotet. A to i navzdory tomu, že jeho podíl mezi hrozbami výrazně klesl. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Emotet nadále dominuje malwaru. Navíc se neustále vyvíjí a zlepšuje své maskovací i distribuční schopnosti. Aktuálně jsme zachytili například modul pro krádeže informací o platebních kartách, takže jednotlivci, ale i organizace musí být při online nákupech obzvláště opatrní,“ varoval Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Emotet byl původně bankovní trojan, ale postupem času se vyvinul v ničivý botnet. Dlouhodobě se jednalo o nejúspěšnější a nejrozšířenější malware roku 2020.

První verze Emotetu se objevila již v roce 2014. A od té doby tohoto nezvaného návštěvníka kyberzločinci neustále vylepšovali, takže se postupně vždy vracel do čela žebříčku nejrozšířenějších kybernetických hrozeb.

Podvodné nabídky příspěvku na bydlení zaplavují internet

Bezpečnost

FormBook i Snake Keylogger

V loňském roce sice nebyl tento nezvaný návštěvník tolik aktivní – nabírat na síle ale začal už koncem loňského roku. Letos na jaře se pak vyšvihl na vůbec nejrozšířenější hrozbu virových statistik. Jen v červnu stál za 22,13 % ze všech útoků na organizace, společnosti a úřady po celém světě. V červenci to bylo už jen 13,26 procenta.

Druhá příčka patřila škodlivému kódu FormBook (7,49 %), který krade přihlašovací údaje z webových prohlížečů, vytváří snímky obrazovky, monitoruje a zaznamenává stisknuté klávesy a může stahovat a spouštět soubory na základě pokynů z C&C serveru.

Trojlístek nejrozšířenějších hrozeb uzavírá Snake Keylogger (5,76 %), který byl poprvé detekován koncem listopadu 2020. Mezi jeho hlavní funkce patří zaznamenávání stisknutých kláves, krádeže přihlašovacích údajů a odesílání ukradených dat útočníkům.

Reklama

Související články

Takhle kradou Čechům peníze. Přes SMS zprávy

Škodlivé kódy se nešíří pouze přes nevyžádané e-maily a podvodné webové stránky, tuzemští uživatelé se s nimi mohou setkat klidně i v SMS zprávách. Přesně...

Výběr článků

Načítám