Hlavní obsah

Tři nejobávanější viry mobilního světa

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Antivirová společnost Check Point zveřejnila žebříček tří virů, které cílí na mobilní zařízení v poslední době nejčastěji.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejrozšířenější mobilní hrozbu představuje aktuálně škodlivý kód Lokibot. Jde o bankovního trojského koně pro Android a současně malware zaměřený na krádeže informací, který se může změnit také na ransomware.

V případě odstranění administrátorských oprávnění se tedy tento virus začne chovat velmi agresivně a uzamkne telefon. Za zpřístupnění dat pak chtějí útočníci zaplatit výkupné v bitcoinech, aby platbu nebylo možné vystopovat. Ani po zaplacení výkupného nicméně oběť nemá jistotu, že jim útočníci skutečně data zpřístupní.

Virus Hiddad se dokáže navázat na legitimní aplikace a pak je  umisťuje do internetových obchodů.

Druhá příčka patří viru zvanému Triada, tento modulární backdoor cílí také na zařízení s operačním systémem Android. Škodlivý kód uděluje superuživatelské oprávnění útočníkům, takže kyberzločinci mohou stahovat do mobilních zařízení další malware. Triada také umí zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči a nasměruje tak uživatele na podvodné stránky.

Třetím nejrozšířenějším mobilním virem je aktuálně malware Hiddad, který se dokáže navázat na legitimní aplikace a pak je automaticky umisťuje do obchodů třetích stran. Uživatelé si tohoto záškodníka tedy stáhnou z neoficiálních obchodů v dobré víře, že instalují úplně jinou aplikaci.

Hlavní funkcí nezvaného hosta Hiddad je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Útočí stále častěji

Důvod, proč se útočníci zaměřují na mobilní zařízení stále častěji, je jasný. Zatímco na zabezpečení počítačů si většina uživatelů dává již velký pozor, u mobilů řeší riziko kybernetických útoků málokdo. A to platí i o počítačových tabletech.

Přitom právě na zmiňovaných zařízeních uživatelé velmi často uchovávají citlivé osobní údaje, přístupová hesla a v neposlední řadě je používají také k obsluze svých bankovních účtů.

Právě poslední zmiňovaná činnost je pro počítačové piráty patrně nejatraktivnější. Pokud se počítačoví piráti dostanou k přihlašovacím údajům do internetového bankovnictví, jsou jen krůček od vybílení účtu. Stačí, aby se jim podařilo na telefon propašovat dalšího nezvaného návštěvníka, který dovede odchytávat SMS zprávy pro potvrzení plateb.

Antivirus jako samozřejmost

Právě proto je důležité chránit antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji nejen PC, ale také chytré telefony.

Před podobnými nezvanými hosty dokážou tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám