Hlavní obsah

Tisíce zotročených routerů útočily na webové stránky

Novinky, mif

Počítačovým pirátům se podařilo především v domácnostech na dálku ovládnout tisíce routerů. Prostřednictvím těchto zařízení, která se standardně používají k připojení k internetu, pak podnikli hned několik útoků na různé webové stránky. Upozornil na to Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tisíce zranitelných domácích routerů byly hacknuty a jsou zneužívány k útokům na webové stránky,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ. Ten je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj využili kybernetičtí nájezdníci síť zotročených routerů hned k několika útokům, vždy se však soustředili na menší stránky běžící na systému WordPress. Ty zpravidla nezvládly přístup tak velkého množství „uživatelů“ a zhroutily se.

Zotročit se podařilo kyberzločincům jen některé routery. „Problém se týká celé řady výrobců různých zařízení s integrovaným web serverem AllegroSoft RomPager verze 4.07. Ten totiž trpí zranitelností známou jako Misfortunate Cookie, která byla v pozdějších verzích opravena,“ přiblížil technickou stránku věci Bašta.

Většina zotročených routerů pochází podle bezpečnostních expertů z Alžírska, není nicméně vyloučeno, že k útokům jsou zneužívány i tuzemské routery.

Zda je tento síťový prvek zranitelný, si mohou uživatelé vyzkoušet sami díky webové společnosti Wordfence. Ta vytvořila jednoduchou aplikaci, prostřednictvím které je možné zabezpečení routeru otestovat pouhým kliknutím na tlačítko „scan me“. On-line nástroj je k dispozici na anglických stránkách Wordfence.

Útoky jsou stále častější

Na brány do světa internetu se zaměřují kyberzločinci stále častěji. Využívají toho, že zabezpečení těchto internetových zařízení uživatelé především v domácnostech velmi podceňují, někdy to ale platí i o firmách. Loňská studie Cisco Annual Security Report totiž ukázala, že devět z deseti internetových zařízení má slabá místa.

Hlavní problém je podle bezpečnostních expertů v tom, že routery není možné chránit antivirovými programy, jako je tomu u počítačů. I tak ale nejsou uživatelé úplně bezbranní. „Hlavní způsob, jak této hrozbě předejít, představuje upgrade firmwaru routeru na aktuální verzi a nepoužívat mnohdy triviální přednastavené přihlašovací jméno a heslo. Rovněž je vhodné zvážit přihlašování k routeru pouze z vnitřní sítě, a nikoliv z internetu,“ uvedl již dříve Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti Eset.

Do konfigurace routerů by se nicméně neměli pouštět méně zkušení uživatelé. Mohou totiž nevhodným nastavením způsobit více škody než užitku. Paradoxně tak mohou klidně otevřít zadní vrátka pro útočníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám