Hlavní obsah

Starý HOAX na Facebooku

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě jsou „vděčným“ nástrojem pro šíření tzv. poplašných zpráv, neboli hoaxů. Nedávno se na Facebooku začal objevovat jeden z těch starších, který se ale i tak úspěšně šíří dále.

Foto: ESET

Ukázka starého hoaxu na sociální síti

Článek

Starý hoax, který uživatele varuje před zničením SIM karty a možnou infikací virem, se znovu objevil na Facebooku. Dříve se šířil hlavně prostřednictvím e-mailů, nebo IM klientů. Je až zarážející, že někteří uživatelé opět naletěli a v dobré víře tuto poplašnou zprávu šíří dále.

Jak poznat HOAX?

1) Varuje před blížícím se nebezpečím nebo přichází s nějakou exkluzivní zprávou, o které jste se z běžných zdrojů nemohli dozvědět.

2) Ve většině případů se autor poplašné zprávy odkazuje na to, že varování přišlo od důvěryhodných zdrojů.

3) Nejčastějším znakem HOAXu bývá výzva k dalšímu šíření této zprávy. Jako příklad můžeme uvést HOAX v ICQ: „Od 1. července má ICQ stát 50 Kč za měsíc, postav se proti tomu a pošli tento text alespoň 15 lidem z tvých kontaktů. Když to doděláš, stiskni tlačítko F1 a tvoje květinka bude modrá, to znamená, že nemusíš nic platit.“

Nejčastější typy HOAXů

  • Varování před smyšlenými viry a různými útoky na počítač.
  • Popis jiného nereálného nebezpečí.
  • Falešné prosby o pomoc.
  • Fámy o mobilních telefonech.
  • Petice a výzvy.
  • Pyramidové hry a různé nabídky na snadné výdělky.
  • Řetězové dopisy štěstí.
  • Žertovné zprávy.

Jak se bránit?

Jaká je jediná funkční obrana před HOAXem? Při brouzdání po internetu, chatování a používání Facebooku přemýšlejte. Zjistěte si z více zdrojů, zda se jedná o skutečnou zprávu a hlavně, nepodlehněte nátlaku s prosbou o co největší rozeslání mezi ostatní přátele.

Pokud si nejste jistí, zda se jedná o falešnou zprávu nebo ne, podívejte se na server hoax.cz. Naleznete zde pravidelně aktualizovanou databázi podvodných zpráv, které byly vypuštěny do oběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám