Hlavní obsah

Mobil, SMS či e-mail. Falešní exekutoři se snaží oškubat důvěřivce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve velkém začali v posledních dnech útočit falešní exekutoři na důvěřivce. Snaží se využít probíhajícího předvánočního shonu a připravit lidi o peníze, využívají k tomu přitom telefonáty, SMS zprávy a v neposlední řadě také nevyžádané e-maily. Před podvodníky varovala v úterý Exekutorská komora České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Neznámí aktéři vydávají za soudní exekutory. Začátkem tohoto týdne zaznamenala Exekutorská komora ČR několik e-mailů, telefonátů a SMS zpráv,“ varovali zástupci komory.

Ti zároveň přiblížili, že podvodníci využívají různé smyšlené identity – vydávali se za soudní exekutorku JUDr. Ivanu Kozákovou, Exekutorský úřad Třebíč, za soudního exekutora Mgr. Jaroslava Homolu, Exekutorský úřad Brno-město a za blíže neurčený exekutorský úřad vystupující pod webovou a e-mailovou doménou exekuce-soud.cz.

Podvodné SMS zprávy mohou přijít i ze známých telefonních čísel

Bezpečnost

„Těmito e-maily a SMS zprávami, které obsahují mnohdy značné množství gramatických chyb, je adresátům vyhrožováno provedením smyšlené exekuce a nutností hradit zcela nesmyslné náklady exekuce, pokud adresáti neuhradí konkrétní částku na uvedené bankovní účty,“ stojí v prohlášení komory.

Rozpoznat v předvánočním shonu takový podvod nemusí být pro celou řadu lidí vůbec jednoduché. Stává se totiž, že lidé z obav před možnými sankcemi raději uváděnou dlužnou částku skutečně zaplatí. A to i navzdory pravopisným chybám, které e-maily a SMS zprávy obsahují.

Vydávají se za zaměstnance Applu či Raiffeisenbank. A pak důvěřivce oberou

Bezpečnost

Jistým vodítkem pro příjemce může být, že jsou takovéto podvodné exekuce prakticky vždy vedeny ve prospěch smyšlených společností. Zpravidla jde tedy o firmy, které vůbec neexistují, což se dá snadno ověřit v obchodním rejstříku on-line.

„Exekutorská komora ČR upozorňuje, že soudní exekutoři s účastníky řízení tímto způsobem nekomunikují, neboť postupují podle pravidel stanovených občanských soudním řádem,“ uzavřeli zástupci komory.

Lidé by tedy v žádném případě neměli na takové výzvy reagovat a už vůbec ne platit nějaké peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám