Hlavní obsah

S podvodnými SMS se roztrhl pytel. Útočníci jdou po penězích

Novinky, mif

S podvodnými SMS zprávami, s jejichž pomocí se útočníci snaží připravit lidi o peníze nebo získat citlivé osobní informace, se v posledních dnech doslova roztrhl pytel. Kyberzločinci se vydávají za zaměstnance společností Alza, DM Drogerie, Penny Market či Lidl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Už na konci minulého týdne Novinky.cz varovaly před podvodnými SMS zprávami, ve kterých se útočníci vydávají za zaměstnance Alzy.

Podvodníci to zkoušejí přes SMS. Připraví lidi o peníze

Bezpečnost

Prakticky jako přes kopírák jsou podobné zprávy nyní rozesílány také jménem dalších společností. Útočníci zpravidla tvrdí, že lidé mohou získat nějakou výhru v soutěži nebo slevové poukazy na nákup. Jediné, co je potřeba udělat, je kliknout na odkaz v SMS zprávě, jehož prostřednictvím se mohou lidé dozvědět o smyšlené soutěži více.

Pokud na něj důvěřivci kliknou, zadělají si na pěkné problémy. Ocitnou se totiž na podvodné webové stránce informující o výhře v soutěži dané firmy. Jediné, co je nutné udělat, je zaplatit manipulační poplatek 1 Kč.

Foto: repro Alza

Ukázka podvodé SMS

Právě díky této operaci podvodníci získají od důvěřivců údaje o jejich platební kartě, které mohou dále zneužít. Na podobné zprávy by tedy uživatelé neměli vůbec reagovat a raději by je měli rovnou smazat, v opačném případě mohou přijít o své citlivé údaje, které do formuláře vyplní, a následně také o peníze.

I když se v současnosti kyberzločinci vydávají za zaměstnance společností Alza, DM Drogerie, Penny Market či Lidl, není vyloučeno, že stejnou taktiku zkusí v dohledné době i pod hlavičkou úplně jiné firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám