Hlavní obsah

Riziko kybernetických útoků v Česku roste, nejhorší je situace v Číně

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti jsou rok od roku aktivnější a používají sofistikovanější útoky. Vyplývá to ze zprávy Avast Global PC Risk Report 2020, která v meziročním porovnání hodnotí stav jednotlivých států, co se zabezpečení a kybernetických hrozeb týče. Podle ní dokonce riziko kybernetických útoků v Česku roste, nejhorší je situace v Číně.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šance, že se běžný uživatel setká s počítačovým virem, se v globálním měřítku výrazně zvýšila. Meziročně bezpečnostní experti zaznamenali růst z 20,1 % na 25,6 %. Vůbec nejhorší je situace v Číně, Afghánistánu, Venezuele či Íránu, kde je šance vyšší než 40 %, že lidé narazí na škodlivý kód, jak dokládá i tabulka na konci článku.

Česká republika se naštěstí do deseti nejohroženějších zemí nedostala. I přesto ale není důvod k radosti, neboť riziko kybernetických útoků se zvýšilo i v našich končinách, a to ze 17 % na 22 %. Šance, že na tuzemské uživatele bude cílit nějaký sofistikovaný útok, je 4,1 %, což je mimochodem meziroční nárůst o 37 %.

Bundleware útočí na počítače od Applu

Bezpečnost

„Náš čerstvý přehled ukazuje, že poměr rizik se celosvětově zvýšil u všech druhů hrozeb,” varoval bezpečnostní expert Avastu Luis Corrons.

Je to podle něj dáno tím, že se počítače stávají v našich domácnostech samozřejmostí. Neplatí to jenom pro Česko, ale pochopitelně i pro zahraniční státy. „Kyberzločinci vytvářejí hrozby, které se zaměřují na činnosti prováděné uživateli doma, a často využívají jejich neinformovanosti či neopatrnosti, takže je nezbytné, aby si každý nainstaloval spolehlivé bezpečnostní řešení na všechna svá zařízení,“ prohlásil Corrons.

Zdůraznil přitom, že hrozby se pochopitelně netýkají pouze běžných uživatelů, ale také firemního segmentu: „Jedinou oblastí, která v byznysu vykazuje větší růst než inovace, jsou rapidně se vyvíjející globální hrozby. To bohužel znamená, že se dnes firmy mohou setkat s některou z forem počítačové kriminality s mnohem vyšší pravděpodobností, než tomu bylo před pouhými 12 měsíci. Firmy proto musí implementovat víceúrovňové zabezpečení jak na úrovni sítě, tak i u koncových zařízení. Jen takový způsob ochrany pomůže eliminovat ty nejrozšířenější a pokročilé hrozby, které popisujeme v naší zprávě.“

Deset zemí s nejvíce ohroženými domácími počítači:
1.Čína43,67 %
2.Afghánistán43,30 %
3.Venezuela41,84 %
4.Írán40,17 %
5.Alžírsko39,41 %
6.Palestina39,33 %
7.Madagaskar37,71 %
8.Sv. Lucie37,39 %
9.Jemen37,35 %
10.Angola36,75 %
Zdroj: Avast Global PC Risk Report 2020

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám