Hlavní obsah

Pozor na bankovní účty. Jaké mobilní hrozby útočí nejčastěji

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém měsíci představoval největší hrozbu pro uživatele mobilních zařízení s operačním systémem Android bankovní malware. Bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset varovali, že se šíří také prostřednictvím legitimních aplikací.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkově v minulém měsíci klesl objem virů v tuzemsku o 14 %, oslavy ale nejsou rozhodně na místě. Podle expertů jde totiž s ohledem na světové trendy pravděpodobně jen o dočasný výkyv.

„V první části roku bylo Česko pod výraznějším náporem kybernetických útoků. V dubnu si tak mohli poprvé uživatelé trochu oddechnout. Bohužel není možné s jistotou říci, zda pokles vydrží. Ve světovém měřítku žádný významný pokles nevidíme. Je pravděpodobné, že v tuto chvíli útočníci experimentují s jinými hrozbami, a bude záležet na tom, jaké útoky se prokážou jako ty nejúspěšnější a nejziskovější,“ vysvětlil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Obezřetnost je podle něj na místě především v souvislosti s bankovními účty – vůbec nejrozšířenější hrozbu totiž představoval bankovní malware Cerberus. Ten se šířil prostřednictvím aplikací, které obsahují malware typu dropper, jako je například TrojanDropper.Agent.EHK trojan.

Nebezpečný virus Flubot infikoval přes 60 000 zařízení. Útočí přes SMS zprávy

Bezpečnost

Bankovnictví přes internetový prohlížeč

„Jedná se o funkci, která do zařízení stáhne další malware, v tomto případě tedy bankovního trojského koně. Tyto aplikace pocházejí z neoficiálních zdrojů, jde o širokou škálu služeb, jedno ale mají společné,“ uvedl bezpečnostní expert.

„Jakmile je uživatel spustí, stáhnout pouze další malware. Žádnou jinou funkci nemají. Uživatelé se tak většinou domnívají, že instalační balíček aplikace je poškozený a prostě aplikaci s dropperem smažou. V tu chvíli je ale již zařízení infikováno Cerberem,“ popsal Jirkal.

Cerberus je podle něj velice nebezpečný, pokud uživatel používá internetové bankovnictví v telefonu prostřednictvím prohlížeče. „Jen čtvrtina lidí, kteří spravují finance on-line, využívá výhradně mobilní bankovní aplikace. Oficiální aplikace bank jsou velmi dobře zabezpečené, proto bych je uživatelům ke správě úspor doporučil. Samozřejmě adekvátně zabezpečené heslem či biometrií,“ poradil bezpečnostní expert.

Přehled dalších hrozeb, se kterými se tuzemští uživatelé mohli setkat v uplynulém měsíci nejčastěji, naleznete v tabulce níže:

TOP 10 kybernetické hrozby pro Android v ČR – duben 2021:
1.Android/TrojanDropper.Agent.EHK trojan (4,87 %)
2.Android/Monitor.Cerberus application (3,17 %)
3.Android/TrojanDropper.Agent.HQQ trojan (3,02 %)
4.Android/Triada trojan (1,84 %)
5.Android/Agent.CJG trojan (1,73 %)
6.Android/Monitor.Guardian application (1,55 %)
7.Android/Monitor.Androidlost application (1,30 %)
8.Android/Rootnik trojan (1,21 %)
9.Android/Monitor.Traca application (1,18 %)
10.Android/Agent.CIA trojan (1,15 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám