Hlavní obsah

Kyberzločinci vyřadili z provozu web rakouského parlamentu

Vídeň

Počítačoví piráti v neděli na zhruba dvacet minut vyřadili z provozu webové stránky rakouského parlamentu, k žádným neveřejným datům se ale nedostali. V prohlášení to uvedl parlament s tím, že k žádným škodám nedošlo a že případem se zabývají bezpečnostní úřady. K činu se mezitím přihlásila turecká islamistická skupina Tým lvích vojáků (ANT), uvedla agentura Reuters.

Foto: Novinky

Server

Článek

"Napadení hackery bylo podle všeho vedeno takzvaným DDoS útokem, terčem podobného útoku byly loni v prosinci weby ministerstva zahraničí a obrany," upřesnil v prohlášení parlament.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

ANT na svém webu uvádí, že chrání vlast, islám, národ a vlajku. Reuters poznamenal, že vztahy mezi Tureckem a Rakouskem v loňském roce značně ochladly poté, co Rakousko vyzvalo ke zmrazení přístupových rozhovorů mezi Evropskou unií a Ankarou.

Vídeň tak reagovala především na počínání tureckých úřadů po loňském neúspěšném pokusu o svržení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. ANT rovněž na webu oznámil, že provádí operace proti prokurdské Lidové demokratické straně (HDP), rakouské centrální bance a jistému rakouskému letišti.

Útokům čelilo i Česko

Masivním útokům typu DDoS čelily v roce 2013 některé tuzemské servery. Směrovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů.

Podle bezpečnostních expertů šlo tehdy o největší kybernetický útok v celé historii Česka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám