Hlavní obsah

Každý dvacátý Čech má v mobilu uložené intimní fotky a videa

Novinky, mif

Chytré telefony jsou fenoménem dnešní doby. Většina uživatelů však stále podceňuje jejich zabezpečení. Tato situace je alarmující především s ohledem na fakt, že každý dvacátý Čech do svého mobilu ukládá intimní fotografie a videa. Ve chvíli, kdy získá někdo cizí přístup k přístroji, je zaděláno na problémy.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si často neuvědomují, jak jsou citlivá data v mobilu zneužitelná.

Článek

„Tento průzkum jasně ukázal, že si uživatelé stále nejsou jisti, co je, a co naopak není bezpečné,“ konstatoval šéf společnosti AVG J.R. Smith s tím, že jako fotoaparát využívá svůj mobilní telefon nebo počítačový tablet pravidelně téměř polovina Čechů a téměř 35 % natáčí videa.

Každý desátý dotázaný navíc uvedl, že je ochotný svoje mobilní zařízení zapůjčit další osobě, což možnost zneužití intimních fotografií ještě zvyšuje. Na neznámé odkazy v e-mailech kliká 12 % respondentů. Ti si zpravidla ani neuvědomují, že si takto mohou svůj přístroj zavirovat a přijít tak o citlivá data.

Přímou zkušenost s kybernetickým útokem na mobilní telefon nebo tablet má pět procent Čechů, data z těchto přístrojů si přitom nezálohuje ani polovina dotázaných (40 %).

Prevence je na místě

„Nastavení a pravidelná aktualizace bezpečnostního programu určeného pro mobilní zařízení stejně jako jeho operačního systému je základním předpokladem pro bezpečnou práci on-line i zábavu beze strachu, že přijdu o svá přístupová data nebo soukromé údaje. Je také ale třeba dodržovat jednoduchá pravidla a například neklikat na neznámé či nedůvěryhodné odkazy na sociálních sítích nebo v emailech,“ varoval bezpečnostní expert AVG VirusLab Jiří Kropáč.

Z průzkumu dále vyplynulo, že 41 % respondentů poslouchá hudbu a 38 % využívá své mobilní zařízení ke správě času. Na webu nakupuje prostřednictvím telefonu nebo tabletu jen 14 % Čechů a 20 % používá internetové bankovnictví.

Odstrašující film varuje před nástrahami internetu

Společnost Seznam.cz natočila informačně-preventivní film Seznam se bezpečně!, který upozorňuje na rizika spojená s anonymitou na internetu. Velkým problémem, zvlášť v dnešní době sociálních sítí, je množství údajů, které o sobě lidé někdy bezmyšlenkovitě na internetu zveřejňují.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Průzkumu společnosti AVG se účastnila více jak tisícovka Čechů. Jeho výsledky byly zveřejněny k příležitosti konání veletrhu Mobile World Congress v Barceloně.

Reklama

Výběr článků

Načítám