Hlavní obsah

Jak si zabezpečit WiFi router

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: ESET)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Zabezpečit si bezdrátovou síť je první a základní krok, který by měl neodkladně učinit každý uživatel internetu provozující domácí WiFi. Způsobů, jak chránit svá data, která mají mnohdy cenu zlata, je několik. A pokud ani jeden z nich nevyužijete, někdo vám zcela jednoduše může ukrást přístupové jméno, heslo a víceméně veškeré informace, jež vám router zaslal do počítače.

Foto: ASUS

ilustrační foto

Článek

Nejspolehlivějším zabezpečením WiFi sítě před nezvanými hosty je šifrování. Nejedná se o žádnou vědu, nastavení vám nezabere více než pár minut.

Jak tedy zabezpečit přístup?

Existují tři hlavní stupně bezdrátového zabezpečení. Vůbec prvním protokolem byl WEP, který však nyní nabízí tak slabé šifrování dat, že je obecně považován za nepoužitelný, a ochrání vás maximálně před nezkušenými hackery.

Další možností je protokol WPA, která ovšem také není příliš doporučován, jelikož v něm bylo objeveno několik bezpečnostních mezer. Nynějším standardem je WPA2, jímž jsou vybaveny i pár let staré routery a který všeobecně je považován za dostatečně bezpečný. „Když si síť zašifrujete pomocí protokolu WPA2, pak se k vám opravdu nikdo cizí bez znalosti hesla nepřipojí,“ říká Igor Hák, bezpečnostní odborník společnosti ESET.

Opomenout nesmíme ani VPN (Virtual Private Network), což je vcelku populární připojení zejména u firem, kdy se skrze něj zaměstnanci připojují k síti společnosti. Bohužel šifrování dat funguje pouze mezi vaším počítačem a firmou: my však chceme být chránění proti možným útokům z nezabezpečené sítě. Samozřejmě, jsou zde placené i neplacené VPN, ty neplacené mají však různé limity, je proto lepší si za tuto ochranu zaplatit.

Šifrování dat pomocí SSL

Jestliže nemáte k dispozici ani zabezpečenou síť, ani VPN, zbývající možností je SSL (Secure Sockets Layer). To sice může znít trošku technicky náročně, je to však prosté – kdykoli máte v internetovém prohlížeči zobrazenu adresu stránku HTTPS, vaše data jsou šifrována pomocí SSL. Když se například přihlašujete na Facebook, první stránka začíná https://, aby ochránila vaše přihlašovací údaje před hackery, kteří se je snaží vypátrat.

Pro zabezpečení vaší sítě je doporučeno používat také kvalitní antivirový program. Například ESET Smart Security 5 pomáhá chránit počítač i před dosud neznámými hrozbami a dokonce ani intenzivní antivirová kontrola disku nezatěžuje systém počítače a nepřekáží tedy v práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám