Hlavní obsah

Jak si Češi zabezpečují počítače a mobily

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabezpečení chytrých telefonů je pro většinu Čechů již samozřejmostí, své přístroje si chrání nejčastěji pomocí čtečky otisků prstů. Co se hesel u počítačů a internetových účtů týče, již tolik obezřetní nejsou. Řada lidí si dokonce své přihlašovací údaje zapisuje na papír, což bezpečnostní experti striktně nedoporučují.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Zamykání mobilů je pro Čechy samozřejmost, hesla ale podceňují. (Ilustrační foto)

Článek

Většina Čechů si podle průzkumu společností Eset a Seznam.cz myslí, že heslo by mělo být složité (66 %), dlouhé (42 %) a unikátní pro každou službu (39 %). Podle bezpečnostních expertů je to ale pravda jen částečně.

„Takové heslo si nezapamatujete. Podle našich dat si je třetina lidí napíše na papír, což odporuje veškerým bezpečnostním doporučením. Je to ovšem nejbezpečnější varianta hesla, pokud využíváte speciální program pro správu hesel,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

25 nejhloupějších hesel na internetu

Bezpečnost

Řešením může být tzv. password manager nebo správce hesel. Některé z těchto řešení, která uchovávají hesla, ale využívá pouze 23 % Čechů. Zbytek lidí, který představuje většinu, pak tvrdí, že si hesla pamatuje z hlavy.

Průzkum ukázal, že hesla v polovině případů tvoříme v délce do 10 znaků, jen ve třetině případů jsou hesla delší. Podle dat 47 % uživatelů využívá jako základ pro heslo nějakou osobní informaci a 41 % sází na náhodný shluk znaků.

První linie účinné ochrany

Podceňovat hesla na internetu se tedy nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Navíc pokud takto jednoduché heslo používají lidé k zabezpečení svého e-mailu, snadno dají útočníkovi přístup k drtivé většině svých internetových služeb. Právě poštovní schránky se totiž využívají k případným obnovám hesel, pokud je zapomenete. A přesně takto může postupovat i počítačový pirát.

Podceňovat hesla na internetu se nemusí vyplatit.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo), nebo pouhou posloupností číslic.

K uložení sofistikovanějších hesel je vhodné používat nejrůznější softwarová řešení označovaná jako password manager. Ta umožňují uživatelům vytvořit silná hesla, aniž by si je museli pamatovat nebo psát na papír.

Mobily mají čtečky stále častěji

Co se chytrých telefonů týče, lidé si své přístroje zabezpečují stále častěji. „Zámek obrazovky slouží jako přístupové heslo k datům v mobilním telefonu. Dlouhodobě klesá počet uživatelů, kteří si telefon nijak nezamykají. Letos je to pouhá desetina. Podle expertů lze zámek považovat za první ochrannou bariéru při ztrátě či odcizení zařízení,“ komentoval výsledky průzkumu bezpečnostní expert.

Podle něj je aktuálně nejpopulárnější použití otisku prstu (41 %), na druhé příčce následuje tradiční PIN kód (28 %).

Tak trochu překvapivě nejméně uživatelé využívají rozpoznání obličeje (6 %), přestože na tento způsob ověření uživatele sází například špičkové iPhony 11 – ty už čtečku otisků nemají vůbec. Nižší podíl v případě rozpoznávání obličeje může být dán ale tím, že především levnější přístroje tuto možnost vůbec nenabízejí.

Mobilní bankovnictví a reklama. Jak škodí nejobávanější viry na Androidu?

Bezpečnost

Zbylý podíl uživatelů využívá jiný způsob zabezpečení, například heslo či kresbu gesta na dotykovém displeji. Tyto způsoby přihlášení jsou ale v meziročním porovnání spíše na ústupu.

„Z hlediska bezpečnosti to vítám. Například gesto lze snáze uhodnout, protože většina uživatelů drží telefon v pravé ruce a používá jednoduchý znak. Oproti tomu je přihlášení pomocí otisku prstu poměrně bezpečné,“ vysvětlil Dvořák.

Ten zároveň připomněl, že ještě v roce 2017 ochranu pomocí otisku prstu používala jen pětina majitelů chytrých telefonů. Za výrazným nárůstem zabezpečeného zamykání mobilů stojí pochopitelně i dostupnost technologií, například čtečky otisků prstů nalezneme už i u těch nejlevnějších smartphonů v ceně několika tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám