Hlavní obsah

Hesla lidé stále podceňují, třetina Čechů si je píše na papír

Novinky, huj

Důvěrné dokumenty si zkušenější uživatelé v počítači zamykají pod hesla. Stejně tak dobře nám nejrůznější kódy chrání peníze na bankovních účtech, zprávy v emailu, ale také přístup k osobním údajům na internetu. Význam hesel ale přesto celá řada lidí podceňuje, třetina Čechů si je dokonce zapisuje na papír. Vyplývá to z průzkumu společností Eset a Seznam.cz.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Většina Čechů si myslí, že heslo by mělo být složité (66 %), dlouhé (42 %) a unikátní pro každou službu (39 %). Podle bezpečnostních expertů je to ale pravda jen částečně.

„Takové heslo si nezapamatujete. Podle našich dat si je třetina lidí napíše na papír, což odporuje veškerým bezpečnostním doporučením. Je to ovšem nejbezpečnější varianta hesla, pokud využíváte speciální program pro správu hesel,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

25 nejhloupějších hesel na internetu

Bezpečnost

Řešením může být tzv. password manager nebo správce hesel. Některé z těchto řešení, která uchovávají hesla, ale využívá pouze 23 % Čechů. Zbytek lidí, který představuje většinu, pak tvrdí, že si hesla pamatuje z hlavy.

Průzkum ukázal, že hesla v polovině případů tvoříme v délce do 10 znaků, jen ve třetině případů jsou hesla delší. Podle dat 47 % uživatelů využívá jako základ pro heslo nějakou osobní informaci a 41 % sází na náhodný shluk znaků.

První linie účinné ochrany

Podceňovat hesla na internetu se tedy nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Navíc pokud takto jednoduché heslo používají lidé k zabezpečení svého e-mailu, snadno dají útočníkovi přístup k drtivé většině svých internetových služeb. Právě poštovní schránky se totiž využívají k případným obnovám hesla, pokud je zapomenete. A přesně takto může postupovat i počítačový pirát.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo), nebo pouhou posloupností číslic.

K uložení sofistikovanějších hesel je vhodné používat nejrůznější softwarová řešení označovaná jako password manager. Ta umožňují uživatelům vytvořit silná hesla, aniž by si je museli pamatovat nebo psát na papír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám