Hlavní obsah

Hackeři vyřadili z provozu systémy kraje Lazio, včetně rezervací na očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Neznámí hackeři v neděli napadli počítačové systémy italského regionu Lazio, v němž leží i metropole Řím, čímž mimo jiné znepřístupnili i tamní rezervační systém na očkování proti covidu-19. Oznámila to místní regionální vláda.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Probíhá velký hackerský útok na databáze regionu," uvedli činitelé kraje s necelými šesti miliony obyvatel na facebooku. Útočníci podle vyjádření vyřadili z provozu všechny vládní systémy, včetně zdravotního portálu, jehož součástí byl i rezervační systém na vakcíny proti covidu-19. Podle agentury Reuters by se tím mohla pozdržet místní očkovací kampaň.

"Je to velmi silný hackerský útok, všechno spadlo," řekl zdravotní činitel kraje Lazio Alessio D’Amato. Kolem 13:00 byly nedostupné oficiální stránky regionu www.regione.lazio.it, zpřístupnit se je nepodařilo ani po 21. hodině. Podle agentury ANSA začala útok vyšetřovat policie.

KLDR se prý pokusila Pfizeru ukrást technologii výroby vakcín

Bezpečnost

Itálie se nedávno podobně jako Francie rozhodla vyžadovat potvrzení o naočkování, negativním testu, či prodělaném covidu-19 pro vstup do řady podniků a účast na hromadných akcích. Krok však vyvolal nespokojenost řady lidí, kteří proti zavádění takzvaných zelených pasů protestovali v ulicích.

Úřady v Itálii a Francii reagují svými požadavky na šíření nakažlivé varianty koronaviru zvané delta. Ta je podle D’Amatova pátečního vyjádření v kraji Lazio zodpovědná již za 80 procent nových nákaz. V oblasti je plně naočkovaných 66 procent dospělých. Na celostátní úrovni již dostalo obě dávky 60 procent všech Italů starších 12 let, což je více než 32 milionů lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám