Hlavní obsah

Hackeři umístili na internetu data ze 400 tisíc kreditních karet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o kreditních kartách statisíců Izraelců se objevily na internetu, kam je údajně poslali hackeři ze Saúdské Arábie. Podle izraelského webu ynetnews.com se terčem útočníků stalo 400 000 kreditních karet, z nichž ale podle izraelské centrální banky je jen 15 000 skutečně ohroženo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle izraelského webu byl útok zřetelně politicky motivován. Skupina, která vystupuje pod označením Group-XP, označila svůj útok za "dárek světu k Novému roku" zorganizovaný v naději, že "poškodí kapsy sionistů". Příslušníci hackerského klanu Group-XP jsou podle expertů stoupenci radikální vahábitské odnože islámu, která je rozšířená v Saúdské Arábii.

Skutečnost, že hackeři zveřejnili údaje z kreditních karet k volnému použití, aniž by se sami chtěli obohatit, odhaluje podle odborníků na kybernetickou bezpečnost jejich pravé motivy. "Nejde o kybernetickou krádež, spíš o kybernetický terorismus," prohlásil Gadi Aviran z izraelské bezpečnostní agentury Terrogence Ltd.

Podle serveru ynetnews.com byla kolekce údajů z kreditních karet publikována na jednom izraelském zpravodajském webu, ale po chvíli byla odstraněna. Napadené kreditní karty byly většinou včas zablokovány, v ohrožení je údajně jen 15 000 z nich.

Izrael je poměrně častým terčem hackerů. Útoky, které přicházejí většinou z palestinského či obecně arabského prostředí, ale většinou nejsou příliš nebezpečné.

Bouře kyberzločinu

Počítačová kriminalita je na vzestupu. Podle výzkumné agentury The Future Laboratory nás ale nejkrušnější chvíle ještě čekají. Bezpečnostní experti dokonce hovoří o příchodu bouře kyberzločinu, která se dotkne většiny uživatelů internetu.

Počítačové podsvětí je podle zprávy agentury The Future Laboratory, která byla vypracována pro antivirovou společnost AVG, stále důmyslnější a hůře odhalitelné. To samé platí i o nových virech a trojských koních. Katastrofický scénář dokresluje fakt, že lidé jsou při brouzdání na internetu méně opatrní a velice často podceňují zabezpečení počítačů i mobilů. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám