Hlavní obsah

Hackeři ovládli stránky venezuelské vlády, podpořili rebely

– Caracas

Do boje proti vládě venezuelského prezidenta Nicoláse Madura vytáhli po parlamentní opozici a statisících protestujících lidí rovněž počítačoví piráti. Skupina hackerů v pondělí napadla stránky vlády a několika dalších státních orgánů a dala najevo podporu vzbouřencům z kasáren na severu země, jejichž vzpouru o víkendu potlačily bezpečnostní složky. Uvedl to web stanice BBC.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

"Dny diktatury jsou sečteny," objevilo se ve zprávě hackerů na stránkách vlády, volební komise či venezuelského námořnictva. Opozice stále častěji označuje Madurovy kroky za diktátorské a tento pojem se začal objevovat zejména v souvislosti se široce kritizovanými volbami Ústavodárného shromáždění, které opozice bojkotovala jako Madurovu snahu nedemokraticky si upevnit moc.

Hackeři dali najevo podporu skupině vojáků a civilistů, která vyhlásila v kasárnách ve třetím největším městě země Valencie rebelii. Vláda ji následně potlačila, přičemž zemřel nejméně jeden člověk. Maduro označil rebely za teroristy.

Ve Venezuele už od dubna trvají téměř každodenní protesty proti vládě, kterou opozice viní z ekonomické a politické krize. Při demonstracích, proti nimž tvrdě zasahuje policie, zemřelo už přes 120 lidí. Podle opozice roste počet vojáků, kterým se nelíbí užití síly proti demonstrantům a autoritářská vláda. Od dubna skončily ve vězení nejméně dvě desítky armádních důstojníků kvůli "rebelii a zradě".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám