Hlavní obsah

Hackeři mohou získat snadno citlivé informace. Kvůli chybě v Chromu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé internetového prohlížeče Chrome. Obsahuje totiž vážnou kritickou chybu, kterou mohou relativně snadno zneužít kyberzločinci k napadení cizího počítače. Prostřednictvím těchto zadních vrátek se pak dostanou k citlivým informacím uloženým na disku.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo internetového prohlížeče Chrome

Článek

V bezpečí přitom nejsou uživatelé prakticky žádného operačního systému. Trhlina se totiž týká platforem Windows, Mac i Linux.

Na rozdíl od jiných kritických bezpečnostních chyb v případě této zranitelnosti nemohou hackeři převzít kontrolu nad napadeným strojem, případně do něj propašovat nezvaného návštěvníka – počítačový virus. I tak ale dovedou v počítači napáchat poměrně dost škod, kvůli trhlině totiž mohou přistupovat k datům uloženým na disku, a to i k těm citlivým.

Opravu je již možné stahovat

Společnost Google však již naštěstí chybu opravila, nejnovější verze Chrome s pořadovým číslem 65.0.3325.146 ji již neobsahuje.

V případě, že uživatelé nemají nastavenou automatickou instalaci aktualizací, neměli by s jejich stažením otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřená zadní vrátka do svých počítačů.

Nainstalovat aktualizaci manuálně je možné prostřednictvím nápovědy, konkrétně v části „O aplikaci Chrome“. Po rozkliknutí této nabídky se uživateli automaticky nabídne instalace nejnovější verze.

Řadu bezpečnostních chyb opravovala společnost Google už na konci ledna. Tehdy Chrome obsahoval rekordních 53 zranitelností, nálepku „vysoce závažné“ přitom měly tři z nich. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám