Hlavní obsah

Falešný přítel chtěl pár korun, nakonec muže připravil o 600 tisíc

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v úterý varovala před staronovým podvodem, prostřednictvím kterého počítačoví piráti dokážou důvěřivcům vybílit účet. Nejprve se vydávají na Facebooku či jiné sociální síti za jejich přátele a pod záminkou malé půjčky je nakonec připraví o poslední korunu. Své o tom ví muž z Jičína, který takto přišel o 600 tisíc korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Odkazy na falešné zprávy šíří nejčastěji prostřednictvím sociálních sítí, zpravidla skrz napadený počítač skutečných přátel. Za ně se pak na sociální síti vydávají a chtějí poslat drobný obnos.

Jejich fantazie je přitom při vymýšlení záminek k odeslání peněz nekonečná. „Legendy mají vždy sociální, nebo charitativní charakter. Někdy se jedná o podporu těžce nemocného dítěte, někdy podporu psího útulku, v některých případech potřebuje žadatel nutně pomoc, protože ztratil peněženku a nemá peníze na vlak, či na autobus,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Foto: Policie ČR

Ukázka podvodné platební brány

Vytipované cíle se snaží přesvědčit, že peníze je možné nejrychleji poslat právě přes smyšlenou platební bránu. Ve chvíli, kdy do ní uživatelé zadají své přihlašovací údaje, automaticky svůj účet zpřístupní podvodníkům. Pak už jen stačí, aby z nich kyberzločinci vylákali potvrzovací SMS zprávu.

„Místo avizované desetikoruny pak ale zmizí z účtu oběti mnohdy i několik set tisíc korun. Nesporným faktem je, že bohužel přílišnou důvěřivostí oběti pachatelům nahrávají právě tím, že na žádost sdělí citlivé osobní údaje, aniž by si ověřili, že se skutečně jedná o osobu, za kterou se pachatel vydává,“ konstatovala Ježková.

Policie řeší stovky případů

Podle ní policie šetří stovky podobných případů. „V Jičíně se popsaným způsobem podařilo dosud neznámému pachateli podvodně převést z účtu poškozeného muže během dvou bankovních transakcí částku převyšující 600 tisíc korun,“ podotkla policejní mluvčí.

„V Hradci Králové pachatel uzavřel v internetovém bankovnictví poškozené ženy na její jméno úvěr ve výši 450 tisíc korun a současně navýšil i denní limit pro výběr finančních prostředků na částku 200 tisíc korun, které stačil převést na jiný účet,“ uvedla Ježková.

Za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací hrozí pachateli nebo pachatelům až pětiletý pobyt za mřížemi.

V případě podezření, že se lidé stali obětí podobného podvodu, mohou se obrátit na příslušné oddělení policie, případně zavolat na linku 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám