Hlavní obsah

Česko patří mezi nejbezpečnější země. Na Slovensku se počítačové viry šíří více

Novinky, ort

Česko je z pohledu kybernetických hrozeb jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Podstatně horší je situace například v sousedním Slovensku, které podle počtu počítačových útoků naopak patří spíše mezi nebezpečné země. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika patřila i v říjnu mezi nejbezpečnější země, když se v Indexu hrozeb podruhé za sebou umístila na 119. příčce,“ uvedl Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Podle něj se naopak Slovensko posunulo o kousek mezi nebezpečnější země a z 90. místa poskočilo na 75. pozici. U našich východních sousedů je tedy riziko nákazy nějakým škodlivým kódem citelně vyšší než u nás.

Zcela nejhorší je ale situace v Dominikánské republice, které patří ve sledovaném období naprosté prvenství. Mezi pět nejnebezpečnějších míst s ohledem na počet kybernetických útoků patří také Indie, Čína, USA a Hongkong.

„Největší skok mezi nebezpečné země zaznamenali Nová Kaledonie, Tanzanie a Kuvajt. Naopak Uruguay se posunula z 53. příčky na bezpečnější 118. pozici,“ doplnil Kovalčík.

Viry těží kybernetické mince

Při šíření virů jde přitom počítačovým pirátům stále častěji o zisk. Do cizích počítačů se snaží podstrčit podvodné aplikace, s jejichž pomocí budou moci těžit kybernetické mince, které pak smění za skutečné peníze.

„V říjnu se škodlivý kód CoinHive vyhoupl na 6. místo mezi nejpoužívanějším malwarem, což potvrzuje trend, na který upozornil nedávný výzkum společnosti Check Point, podle kterého mohou útočníci využít pro těžbu kryptoměn až 65 % celkových zdrojů CPU koncového uživatele, aniž by o tom věděl,“ uvedl bezpečnostní expert.

Zmiňovaný CoinHive je navržen pro těžbu kryptoměny Monero a implantuje JavaScript, který využívá procesor koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje těžbou kryptoměn.

„Vzestup škodlivého kódu CoinHive znovu ukazuje na nutnost pokročilých preventivních bezpečnostních technologií při ochraně sítí před kyberzločinci. Těžba kryptoměn je nová, tichá a sílící hrozba, která je pro útočníky velmi výnosná a způsobuje významný pokles výkonu koncových zařízení a sítí,“ uzavřel Kovalčík.

Lidé mohou těžit sami
Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu.Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám